fb pixel Ennio Morricone vládl filmové hudbě: Galerie kultovních filmů, které ozvučil legendární pán soundtracků – G.cz
Vyhledávání

Ennio Morricone vládl filmové hudbě: Galerie kultovních filmů, které ozvučil legendární pán soundtracků

+ DALŠÍCH 8 FOTEK + DALŠÍCH 9 FOTEK

Hudební skladatel Ennio Morricone zemřel ve věku 91 let na následky pádu, informovala italská média dnes ráno. Kultovní autor filmové a seriálové hudby během své kariéry vytvořil soundtrack k více než 500 dílům, z čehož můžeme jmenovat filmy jako například Tenkrát na západě, Neúplatní nebo Tenkrát v Americe.

Martin Miko
Martin Miko 6.7.2020, 15:42

Ennio Morricone - génius filmové hudby

Ennio Morricone patřil k nejslavnějším hudebním skladatelům na světě, a to především díky filmové tvorbě, které se věnoval od roku 1962. Morricone se narodil před 91 lety v italském Římě, kde vystudoval jednu z nejstarších hudebních institucí světa – hudební konzervatoř Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Národní akademie sv. Cecílie). Zde kromě hry na trubku studoval i skladbu u Goffreda Petrassiho, dirigování pevěckých sborů a sborovou hudbu. Hudební vzor našel ve svém otci, který byl trumpetistou. Rodiče v mladém Enniovi vypozorovali už od dětství, a nebylo se čemu divit, když svoje první skladby vytvořil už v 6 letech. V době puberty mu však přišly poměrně banální, a tak je kvůli své sebekritičnosti bohužel zničil. Kromě hudby byl také velkým fanouškem filmů a šachů.

Aktivně se hudbě věnoval od roku 1946, avšak do světa filmu zabřednul až na začátku 60. let minulého století. Předtím aranžoval hudbu primárně pro divadlo a televizi. Osudové pro něj bylo setkání s filmovými režiséry Sergiem Leonem a Bernardem Beroluccim, kteří mu dali možnost vytvořit hudbu k velkému množství westernových filmů. Namátkou můžeme jmenovat kultovní trháky jako například Pro hrst dolarů, Tenkrát na Západě nebo Hodný, zlý a ošklivý. Morricone se od roku 1968 rozhodl, že se bude specializovat už jen na hudbu k filmům, a ve stejném roce složil hudbu k neuvěřitelným 20 filmům.

Od žánru spaghetti western, které byly doménou italských filmových studií, se díky zahraničním produkcím postupně Morricone dostal k dalším filmovým žánrům. První zahraniční režisér, který ho oslovil, byl Henri Verneuil. Pro něj sice vytvořil hudbu k dalšímu westernu Zbraně pro San Sebastian, jenže to se s dalším snímkem změnilo. Ze škatulky „westernového skladatele“ se dostal díky francouzskému filmu Sicilský klan, který se stal kultem i díky soundtracku. Díky doporučení samotného Jean-Paul Belmonda se dostal talentovaný Ennio k filmu Profesionál, což ho následně dostalo mezi hudební elitu.

Morriconova sláva, která šla ruku v ruce s jeho pracovitostí, mu zajistila další a další filmové zakázky. Postupně se dostal k filmům jako například sci-fi horror Věc nebo drama Úctyhodní lidé. Vyprodukoval toho však mnohem víc, a postupně se mu podařilo dostat i do Hollywoodu, kde se mu však nelíbilo. Vadil mu především přístup velkých filmových studií, a spolupráce s nimi neprobíhala takovým způsobem, jako byl zvyklý u evropské produkce. Nicméně i přesto byl v hledáčku amerických filmových režisérů, kteří si jeho práce vážili. Z těchto spoluprací se v mnohých případech staly i nominace na filmové Oscary. Konkrétně šlo o filmy Mise, Bugsy nebo Neúplatní. Oscara se dočkal až v roce 2015 za hudbu k Tarantinovu westernu Osm hrozných. Koho jiného by si také Quentin Tarantino pro svůj westernový film mohl vybrat než právě Ennia Morriconea, že?

Ennio Morricone několikrát navštívil Prahu. Naposledy tomu tak bylo v lednu 2019 když se mu podařilo v rámci svých 90. narozenin vyprodat pražskou O2 arénu. V následující galerii si připomeneme ty nejzásadnější filmy, na kterých Morricone spolupracoval.

Do toho všeho je držitelem i mnoha a mnoha dalších cen za hudbu k filmu. V roce 2007 například Morricone filmového Oscara za celoživotní dílo, a rok předtím ho dokonce vyznamenal italský prezident.

Podobné články

Doporučujeme

Další články