Hlavní obsah

Francouzský řidič vykázal cestující bez jízdenek a roušek. Přizabili ho

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bayonne
Aktualizováno

Ve stavu klinické smrti se nachází francouzský řidič autobusu z Bayonne. Byl v sobotu kolem sedmé večer napaden skupinou cestujících, kterou odmítl přepravit, protože její členové neměli roušky ani jízdenky, uvedla v pondělí agentura AFP s odvoláním na zdroj z policie.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle listu Le Fiagro autobus zastavil ve čtvrti Balichon u řeky Adour. Do autobusu se pokusil nastoupit muž se psem, což mu řidič z nejasných důvodů nedovolil. Řidič pak vyzval další „zřetelně rozrušené“ pasažéry, kteří už byli v autobusu a neměli jízdenku nebo roušku, aby vystoupili. Konflikt se pak eskaloval a přešel ve fyzické násilí.

Jeden ze skupiny lidí, kteří neměli roušku, ho začal bít do hlavy, srazil ho na zem a silně ho udeřil do týlu, uvedl server Sud Ouest. První pomoc poskytl řidiči dobrovolný hasič. Do nemocnice byl řidič převezen v bezvědomí. V pondělí nemocnice oznámila, že je ve stavu mozkové smrti.

Útočníky jsou alkoholici a narkomani 

Násilníci po útoku utekli. Policie na místě zadržela jen muže se psem, ale jeho zapojení do střetu se zatím objasňuje. Rychle se podařilo identifikovat jednoho z útočníků. Policie ho zadržela i s jeho komplici v jeho bytě.

Podle francouzské stanice France Bleu bylo zatčeno pět lidí, jeden třicetiletý už v neděli večer, další čtyři v pondělí.

Policie zatím nezveřejnila stanovisko k případu a neuvedla, jak incident přesně začal. Vyšetřovatelé pro Le Figaro uvedli, že útočníky dobře zná: „Jsou to lidé z okraje společnosti, marginalizovaní nebo bezdomovci. Alkoholici a uživatelé všech druhů drog. Potýkáme se s těmito lidmi před dvacet let.”

Autobusy nejezdí

Kolegové napadeného řidiče řekli, že byli útokem šokování, ale ne překvapeni, protože v Bayonne došlo v posledních dnech k výbuchům násilí. Stěžovali si na každodenní konflikty s cestujícími a nedostatek strážců pořádků ve vozech.

Hromadná doprava byla v oblasti přerušena. Řidiči hromadné dopravy využili práva dočasně přerušit práci kvůli velké psychické zátěži. Dopravní společnost Chronoplus, pro kterou jezdí, jejich protest podpořila. jako legitimní.

Ve Francii je povinné mít v prostředcích hromadné dopravy nasazenou roušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám