Hlavní obsah

Záplavy na japonském ostrově Kjúšú si vyžádaly nejméně 49 mrtvých

– Tokio

Kolem pěti desítek lidských životů si už na japonském ostrově Kjúšú vyžádaly záplavy způsobené tři dny trvajícími silnými lijáky. Řeky, jež vystoupily z břehů, přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy, informovala v pondělí agentura Kjódó.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v Japonsku mají téměř pět desítek obětíVideo: Reuters

 
Článek

Nejvíce zasažená je prefektura Kumamoto, kde úřady potvrdily už 49 obětí záplav. Vedení prefektury Kumamoto upřesnilo, že mezi oběťmi je 14 seniorů z jednoho pečovatelského zařízení u řeky Kumy. Ta vystoupila z břehů na jedenácti místech a prolomila jednu protipovodňovou hráz.

Záchranáři dál pátrají po desítce nezvěstných.

Na třetím největším japonském ostrově ale přibývají další místa ohrožená dešťovými přívaly a stoupajícími hladinami toků. Meteorologové vydali upozornění na možnost nejvyššího stupně povodňové aktivity v prefekturách Fukuoka, Nagasaki a Saga. Podle agentury Kjódó se tam k 18:00 (11:00 SELČ) muselo z domovů evakuovat přes 330 000 lidí z více než 140 000 příbytků.

Už brzy dopoledne místního času (v noci na pondělí) nařídily úřady kvůli ohrožení bezpečnosti opustit domovy dalším 254 000 obyvatel rovněž v prefekturách Kumamoto, Mijazaki a Kagošima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám