Luxusní dovolená poháněná sluncem. Solární plavidlo Soel Shuttle 14 nabízí plavby po Bora Bora bez výčitek

solar-jachta

Foto: Soel Yachts

Bora Bora se dočká nového způsobu přepravy pomocí slunečních paprsků

0Zobrazit komentáře

Po třicetihodinovém letu z Prahy a překonání vzdálenosti více než 16 tisíc kilometrů se cestovatel ocitne na ostrově Mute, který je jednou z částí atolu nazývaného Bora Bora. Tato část Francouzské Polynésie je malým rájem na zemi, který ovšem není ani zdaleka tak panenský, jak by se mohlo na první pohled zdát. Řady chýší se slaměnými střechami totiž nejsou domovem místních obyvatel živících se výhradně rybolovem, ale součástí turistického ruchu, který se stal základním kamenem celé lokality.

Průzračně čistá voda, písečné mělčiny, nádherné západy slunce a bezbřehý klid, to všechno jsou největší lákadla pro movité turisty z celého světa. Ovšem dnešní turisté se od turistů, kteří sem jezdili ještě před několika lety, v jedné věci liší. Více než kdy dřív jim totiž záleží na tom, aby jejich dovolená měla na výše zmíněné krásy ostrova co nejmenší dopad.

Odpovědí na tyto potřeby je Soel Shuttle 14. Solární plavidlo, které je schopné zajišťovat kyvadlovou dopravu mezi jednotlivými ostrovními resorty a letištěm zcela ekologicky, a přitom stále efektivně. Atol Bora Bora a celá Francouzská Polynésie jsou totiž tvořeny roztroušenými ostrůvky, které připomínají sopečnou aktivitu celé oblasti. Doprava mezi nimi je řešena výhradně lodní a v některých případech i leteckou dopravou, které se negativně podepisují na kondici místního životního prostředí.

solarni-jachta6

Foto: Soel Yachts

Plavidla budou zajišťovat přepravu turistů do resortů a mimo ně

solarni-jachta7

Foto: Soel Yachts

Soel Shuttle 14 vznášející se na hladině

Emise produkované motory se starají o znečišťování vod a ovzduší a hluk ruší poklid místa, což se nelíbí místním, ani turistům. Ti, kteří na to mají, totiž na svých cestách nevyhledávají již jen luxus, ale také udržitelnost, a proto nizozemská společnost Soel Yachts přišla s řešením, jak turisty vozit po zdejších vodách Tichého oceánu, aniž by se museli cítit provinile.

Na rozdíl od jiných modelů z dílny Soel Yachts je Soel Shuttle 14 čistě transportním plavidlem, které nenabízí zázemí pro delší pobyty. Loď je schopna pojmout až 24 cestujících, které rozváží po vybraných lokalitách. Elektromotory a solární panely umístěné na střeše plavidla zajišťují, že se tak děje zcela bezemisně a jen s mírným hlukem.

Dvě plavidla tohoto typu jsou nyní budována na zakázku prvního z letovisek na Bora Bora. Obě mají délku něco málo přes 14 metrů, ovšem Soel Yachts by podle svých slov měli být schopni dodávat tento typ plavidla v různých velikostech s libovolnou kapacitou.

solarni-jachta8

Foto: Soel Yachts

Možná podoba paluby plavidla

Stejně tak je možné upravovat i vybavení paluby. Buď se nabízí řešení, které pojme co nejvíce pasažérů, případně je možné palubu lodi uspořádat tak, aby byla plavba více komornější a s bohatší nabídkou prvků, které ji zpříjemní. Mezi ně patří luxusní gauče, bar a další vybavení.

Dvojice lodí, které jsou schopny plout rychlostí až 14 uzlů za hodinu, ale není to jediné, čím Soel Yachts této oblasti přispěje. Již nyní zdejší vody brázdí luxusní katamarán, který k pohonu taktéž využívá sílu slunce. SoelCat 12, jak se nazývá, dokáže najednou pojmout až 12 osob, které s ním vyrážejí na ekologické plavby vstříc zapadajícímu slunci.

lukas-novak

Přečtěte si takéKnihkupectví je dnes především služba, není to byznys. Knihy musí zdražit, říká Lukáš Novák z EuromedieKnihkupectví je dnes především služba, není to byznys. Knihy musí zdražit, říká Lukáš Novák z Euromedie

Bora Bora ovšem nemusí být tou jedinou oblastí, kde bychom se mohli se solárními plavidly nizozemského výrobce setkat. Jejich konstrukce umožňuje provoz i na klidnějších řekách, jezerech a pobřežních oblastech. Jedinou podmínkou je jen dostatečný přísun slunečních paprsků a odpovídající finanční rezerva, která nákup takového plavidla umožní.

solarni-jachta9

Foto: Soel Yachts

Solární trajekty z dílny Soel Yachts. Vlevo Soel Shuttle 14 a vedle něj SoelCat 12

solarni-jachta1

Foto: Soel Yachts

Plovoucí vila jménem Soel Haven

Jeho cenu sice v Soel Yachts neprozradili, je však jasné, že se nebude jednat o finančně zcela dostupnou záležitost. I přesto by plavidlo mělo být výrazně levnější než plovoucí solární vila, která je další položkou v nabídce Soel Yachts. Ta je splněným snem každého, kdo miluje luxus a samotu.

Podobný solární zážitek si můžete dopřát také při svém pobytu na Novém Zélandu. Na ostrově Great Barrier Island jedna z půjčoven nabízí elektrické motocykly, které jsou taktéž poháněny pouze energií získanou ze slunečních paprsků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym