Rumunský Blue Air je v bankrotové ochraně

07.07.2020 - Evropa



Nízkonákladová společnost Blue Air požádala o ochranu před věřiteli a soud v Bukurešti dnes žádosti vyhověl. Společnost tak nyní nemusí po dobu 18 měsíců hradit své dřívější dluhy. Stejně tak nemusí zatím vracet cestujícím peníze za lety, které byly zrušeny v době pandemie koronaviru. Podle prohlášení ředitelky Blue Air Oany Petrescu pro rumunský server Libertatea dluží společnost pasažérům až 20 milionů eur.

Blue Air - Boeing 737-800 (foto: Jeroen Stroes Aviation Photography/Wikimedia Commons - CC BY 2.0)

Během příštích 18 měsíců by měla aerolinie provést restrukturalizaci tak, aby z bankrotové ochrany vyšla jako životaschopná firma, která dostojí svým dřívějším závazkům. Soud dnes předběžně schválil jako administrátora společnost KPMG, která bude rovněž pomáhat s restrukturalizací.

Koncem dubna schválila rumunská vláda státní pomoc leteckým společnostem Blue Air a TAROM na překonání dopadů pandemie ve výši 130 milionů eur. Blue Air požádal stát o půjčku se zvýhodněným úrokem, aby mohl pokračovat v pronájmech letadel a obnovit provoz.

K restartu pravidelných letů došlo 1. července, když Blue Air začal opět vypravovat lety do 29 destinací. Management plánuje návrat do nejméně 47 destinací, jakmile budou zrušeny cestovní omezení přijaté některými státy. Před pandemií koronaviru společnost plánovala, že v letošní letní sezóně bude létat do stovky destinací ve 20 zemích. Vedle Rumunska měla společnost další základny v Itálii a na Kypru.

Podle dat serveru Flightradar24 společnost v současnosti létá se šesti Boeingy 737-800 a dvěma 737-500. Další letouny jsou prozatím uzemněny. V loňské letní sezóně se flotil Blue Air skládala z 23 letadel Boeing 737 různých verzí.

Témata