Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Earl Cameron

    Foto Rebecca Sapp

    Earlston J. Cameron

    8. 8. 1917 Pembroke, Bermudy – 3. 7 2020 Kenilworth, Velká Británie

    Britský herec známý pod jménem Earl Cameron, jedna z prvních černošských hvězd stříbrného plátna (po Paulu Robesonovi, Nině Mae McKinney a Elisabeth Welch v třicátých letech).

    Se Susan Shaw v kriminálce Pool of London (r. Basil Dearden, 1951). Foto Universal Pictures

    Pocházel z Bermudských ostrovů. Do Velké Británie se dostal za druhé světové války a rozhodl se tam zůstat. Nejprve se věnoval divadlu, před filmovou i televizní kamerou se začal objevovat od padesátých let. Na obrazovce dostal úlohy v seriálech Danger Man nebo Pán času, posléze Dalziel a Pacoe či Mrtvé probouzeti. Filmové postavy ztvárnil ve snímcích Simba, Safari, Nenávist, Zabijáci z Kilimandžára, Štír či Období zkoušek.

    S Rickem Van Nutterem a Seanem Connerym v bondovce Thunderball (r. Terence Young, 1965). Foto archiv

    Už před pěti lety se stal nejstarším žijícím hercem ze všech, kdo prošli seriálem Pán času (představoval v něm Glyna Williamse). Byl také jedním z pouhých dvou rodáků z Bermud, kteří si zahráli v bondovkách (druhým byl Michael Ebbin).

    V roce 2009 před Buckinghamským palácem po obdržení řádu britského impéria (CBE). Foto archiv

    V roce 2009 dostal od prince Charlese řád Commander of the Order of the British Empire. Na jeho počest pojmenovali v prosinci 2012 v Hamiltonu na Bermudách divadlo – Earl Cameron Theatre. V lednu 2013 získal čestný doktorát na University of Warwick. V roce 2019 ustanovil Bermuda Arts Councilna jeho počest cenu Earl Cameron Award pro „bermudské profesionální umělce, kteří prokázali zvláštní schopnosti a talent na poli divadla, kinematografie nebo video-produkcí“.

    On Thursday August 3rd 2017 actor Earl Cameron helped unveil a blue plaque commemorating the location of Ira Aldridge’s theatre in Coventry. Earl’s voice coach was Aldridge’s daughter Amanda Ira Aldridge. The plaque unveiling was organised by the University of Warwick, Coventry City Council and the Belgrade theatre. Foto a info Wikipedie

    Byl dvakrát ženatý. Jeho první žena Audrey, se kterou žil od roku 1954, zemřela v roce 1994. Teprve poté se oženil se svou druhou ženou Barbarou. Měl šest dětí.

    Zemřel v klidu ve svém domě. Jeho úmrtí oznámil britským novinářům jeho agent. Jeho posledním přáním bylo, aby rodina rozptýlila jeho popel na rodném ostrově.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 7. července 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Earl Cameron

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,