KLDR se nechystá obnovit rozhovory s USA. ‚Přestaňte se starat o cizí záležitosti,‘ vzkázala do Soulu

Severní Korea se nechystá jednat se Spojenými státy a vyzývá Jižní Koreu, aby se přestala vměšovat do cizích záležitostí. V úterý to podle agentury Reuters prohlásil šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun.

Pchjongjang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trump společně s Kimem překročil demarkační linii a jako první prezident USA krátce vstoupil na území KLDR.

Kim a Trump spolu jednali poprvé v Singapuru v roce 2018 a podruhé pak následujícího roku ve Vietnamu. Nic podobného se zřejmě v dohledné době opakovat nebude. Archivní foto | Zdroj: Reuters

Kwon Čong-kun tak učinil krátce před úterní návštěvou náměstka amerického ministra zahraničí Stephena Bieguna, který chce v Soulu jednat o možnostech, jak obnovit jaderné rozhovory s Pchjongjangem.

Náměstkyně severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui v reakci na výzvu Soulu, aby byly obnoveny rozhovory nejvyšších představitelů KLDR a USA, v neděli řekla, že Pchjongjang takovou „potřebu necítí“. Tento postoj nyní zopakoval i Kwon.

Kim ohlásil ‚nesmírný úspěch‘ své země. Severní Korea stále nemá jediného nakaženého koronavirem

Číst článek

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který byl zprostředkovatelem minulých jednání, vyzval 30. června k novému summitu. Soul podle jeho slov udělá vše pro to, aby se znovu sešli severokorejský vůdce Kim Čong-un a prezident Donald Trump, a to ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA.

Kim a Trump spolu jednali poprvé v Singapuru v roce 2018 a podruhé pak následujícího roku ve Vietnamu. Tam ale jednání skončila předčasně kvůli neshodám v pohledu na jaderné odzbrojení KLDR.

Kwon na adresu Soulu uvedl, že nastal čas, aby se přestal starat o cizí záležitosti. „Zdá se, že na tento zlozvyk není léku,“ řekl. „Řeknu to otevřeně ještě jednou, nemáme zájem sednout si společně se Spojenými státy,“ dodal Kwon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme