Opuštění města jen z nejnutnějších důvodů. Australské Melbourne obnovuje karanténní opatření

Kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19 se Austrálie rozhodla obnovit karanténní opatření pro druhé největší město v zemi, pětimilionové Melbourne. Ve městě začne platit omezení pohybu pro obyvatele od půlnoci z úterý na středu (16:00 středoevropského času) a potrvá nejméně šest týdnů, informoval premiér australského státu Victoria Daniel Andrews.

„Počet případů nákazy se zvyšuje neudržitelně rychlým tempem,“ řekl  Andrews v Melbourne. Nejlidnatější australský stát Victoria zaznamenal v pondělí 191 nových případů nákazy, což je nejvíce od začátku pandemie. I pondělní nárůst o 127 nových případů byl rekordní.

Počínaje středou mají obyvatelé zůstat v místě svého bydliště, což znamená, že nemají odjíždět na víkendové domy či chaty.

K opuštění hranic uzavřené metropolitní oblasti opravňují jen tři důvody - nákup potravin či dalších nezbytností, vyhledání lékařské péče nebo opatrování blízké osoby, a práce nebo studium, pokud není možné je provádět z domova, upřesnil Andrews.

Znovu se také zpřísňují pravidla pro podniky. Restaurace a kavárny se musí vrátit výhradně k poskytování jídla a nápojů s sebou. Zavřít musí všechny salóny krásy a další služby, stejně jako zábavní a kulturní střediska. Obnovený zákaz bude platit i pro společné sportování.