Aimtec hnv murr

Inteligentní směs se přizpůsobí teplotě

Nová vysoce výkonnostní letní pneumatika Pirelli Cinturato P7 je schopna se adaptovat podle teploty a jízdních podmínek díky inteligentní směsi. Vznikla ve spolupráci s prémiovými výrobci automobilů a ze zkušeností z vývoje dřívější generace P7.

 

Nový model Pirelli Cinturato P7 se soustředí na hlavní priority dnešních motoristů – bezpečnost a efektivnost. Technické inovace pneumatiky zahrnují novou směs vybavenou „mechanickou inteligencí“, která se mění v závislosti na okolních teplotách. Výsledkem jsou v podstatě dvě směsi v jedné.

Inovace nové generace Cinturato P7 začínají klíčovým prvkem každé pneumatiky – dezénem, který je obohacený o křemičité pryskyřice, jež pomáhají zvýšit přilnavost a zlepšit funkci polymerů pneumatiky. Ty jsou schopné přizpůsobit se v závislosti na teplotě pneumatik. Nová směs tedy těží z jakési „mechanické inteligence“ díky lepší distribuci částic křemíku a účinnějším interakcím mezi nimi. Zásluhou toho se vlastnosti pneumatik mohou měnit v závislosti na jízdních a teplotních podmínkách, což řidiči poskytuje extrémně široký optimální rozsah účinnosti.

Bezpečnost a komfort

Klíčovou vlastností pneumatiky Cinturato P7 je bezpečnost. Stejně jako v předchozí generaci, i u nové došlo ke zlepšení ovladatelnosti za sucha, nyní se však specialisté soustředili i na ovladatelnost za mokra. Každá část, která tvoří dezén nového modelu, má specifickou funkci: od postranních a podélných drážek, jejichž vzor je speciálně určen k co nejefektivnějšímu odvodu vody, až po specifické ramenní bloky. Ty jsou navržené tak, aby umožňovaly co nejkratší brzdnou dráhu za mokra i za sucha. Celkový design a rozložení tuhosti bloků zaručují největší možnou kontaktní stopu při zatáčení. To znamená bezpečný a přesný zážitek z jízdy za jakýchkoliv podmínek.

Pneumatika lépe absorbuje nerovnosti na silnici, což zlepšilo akustický i jízdní komfort. Celková životnost pneumatiky je vyšší o 6 %. Klesl i valivý odpor, a to v průměru o jednu třídu (mínus 12 %). O 4 % se snížila rovněž spotřeba paliva a emise CO₂ (dle WLTP). Brzdná dráha z rychlosti 100 km/h do zastavení je nyní o čtyři metry kratší.

Lepší přilnavost a delší výdrž

Materiály vytvořené pro nový model Cinturato P7 nabízejí větší mechanickou odolnost a zaručují lepší přilnavost za všech jízdních situací. Snížená rychlost opotřebení s přispěním „odolné“ směsi se pozitivně projeví při nájezdu kilometrů na jedné sadě pneumatik. Použití polymerů ve směsi, které mají vysokou molekulovou hmotnost, dodává pneumatice nové mechanické vlastnosti: větší odolnost proti oděru, delší trvanlivost a výdrž. Dezénová směs je navržená s pneumatikou jako jeden celek. Poskytuje optimální vyvážení systému, který optimalizuje stopu pneumatiky na silnici, snižuje teplo generované při jízdě a přispívá k vyšší přilnavosti a zároveň k menšímu opotřebení.

Zvýšená mechanická odolnost směsi vyžaduje méně materiálu na dezén, což snižuje celkovou hmotnost pneumatiky. Tím vzniká menší valivý odpor a šetrnější využití zdrojů, což vede i k úspoře paliva. Snížení celkové hmotnosti bylo jedním z klíčových požadavků výrobců automobilů. Inženýři pracovali i na posílení materiálů, a to tak, aniž by zasahovali do konstrukce pneumatiky. Použití vysoce odolných kordových vláken snížilo ve výsledku jejich celkový počet.

Novinka může být vybavena technologiemi Run Flat a Seal Inside, umožňující řidičům pokračovat v jízdě i při propíchnutí pneumatiky. První systém využívá zesílené bočnice na podporu váhy automobilu. Druhý potom speciální pěnu, jež dokáže okamžitě zacelit trhliny či průpichy do velikosti až čtyř milimetrů. Pneumatika P7 je k dispozici ve více než sedmdesáti homologacích, ale do konce letošního roku se očekává, že jejich počet vzroste na víc než sto. Každá z nich vyžaduje specifický výzkum a vývoj, a výsledky potvrzují, že Pirelli Cinturato P7 se stává lídrem své třídy.

 
Publikováno: 7. 7. 2020 | Počet přečtení: 536