Hlavní obsah

Kauza ricin: poslanci čelí podezření z vynášení tajných informací

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Kauza kolem ruského agenta s ricinem má své pokračování. Tentokrát v něm hrají roli poslanci sněmovního výboru pro bezpečnost, které policie – imunita neimunita – může případně vyzvat k podání vysvětlení. Na poslance totiž padlo podezření, že neudrželi jazyk za zuby a o informace získané na květnovém utajeném jednání výboru od šéfa civilní kontrarozvědky Michala Koudelky, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara vynesli na veřejnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nic na tom nemění fakt, že jednání se konalo v prostorách chráněných před případnými odposlechy a poslanci museli odevzdat své mobilní telefony.

Je to v utajovaném režimu, takže nemohu říci nic víc
Lenka Bradáčová

Právě únik utajovaných informací vedl šéfa výboru Radka Kotena (SPD) a jeho místopředsedy Jiřího Maška (ANO), Jana Birkeho (ČSSD) a Zdeňka Ondráčka (KSČM) k podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Právu to potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Máme to u nás, protože úniky utajovaných informací jsou obecně příslušné na vrchní státní zastupitelství. Je to v utajovaném režimu, takže nemohu říci nic víc,“ uvedla vrchní pražská žalobkyně.

Brání se i BIS

Výbor, který se sešel ještě v době nouzového stavu, debatoval o informacích týkajících se příjezdu pracovníka ruských tajných služeb, údajně vybaveného ricinem, což podle týdeníku Respekt vyhodnotily české bezpečnostní složky jako riziko pro pražského primátora za piráty Zdeňka Hřiba a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), kterým proto byla přidělena policejní ochrana, stejně jako řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému (ODS).

Smutný příběh nepřátelství a závisti. BIS osvětlila, jak to bylo s případem ricin

Domácí

Poslanci se svým květnovým usnesením většinově postavili za opatření BIS namířená proti působení cizích zpravodajských služeb a kroky českých bezpečnostních složek při hájení zájmů státu a zdraví občanů Česka označili za adekvátní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) později uvedl, že zprávy o agentovi s ricinem byly smyšlené a vznikly kvůli řevnivosti pracovníků na ruské ambasádě v Praze, Česká republika následně zareagovala vyhoštěním dvou ruských diplomatů.

Rusko vyhostilo kvůli ricinové aféře dva české diplomaty

Evropa

Trestní oznámení členů vedení bezpečnostního výboru přitom není jediným v této kauze. Ke stejnému kroku přistoupila v květnu i civilní kontrarozvědka, což Právu už dříve potvrdil mluvčí tajné služby Ladislav Šticha.

„Trestní oznámení jsme podali, protože únik utajovaných informací způsobil vážnou újmu Česku,“ řekl Právu. Také toto oznámení má na stole pražské vrchní státní zastupitelství.

Reklama

Související články

Kauza ricin: Poslanci se postavili za BIS

Poslanci sněmovního bezpečnostního výboru se ve středu na svém mimořádném jednání jednoznačně postavili za opatření civilní kontrarozvědky (BIS) namířená proti...

Výběr článků

Načítám