Její premiéry se uskuteční dnes a zítra na kamenné scéně Ungeltu a během prázdnin bude příběh svérázné hospodyně i na programu Letní scény na Hradčanech.

„Dovolenou paní Josefy jsem si schovával v šuplíku dlouho. Čekal jsem na vhodnou příležitost. A ta přišla s úkolem najít text na tělo Jitce Smutné. Jen těžko zapomenu na okamžik, kdy jsme s Milanem Heinem Jitce předali vytištěný text. Okamžitě zvolala: ‚To znám, je to má oblíbená hra, vždycky jsem ji chtěla hrát!’,“ vzpomíná umělecký šéf Ungeltu a dramaturg inscenace Pavel Ondruch.

Herec a zpěvák Matěj Ruppert se stal tváří reklamní kampaně magistrátu s názvem V Praze jako doma.
Ruppert v kampani láká turisty na PRAklíč. Slevy čekají i na majitele Lítačky

„Moderní variace na akční lidovou služku, která neoddělitelně patří k dějinám světové komedie, kombinuje jemnou francouzskou tradici s hrubozrnným italským ženským protějškem sluhy Harlekýna,“ dodává Ondruch.

Matka s dcerou na jevišti společně

Sama autorka hry, francouzská dramatička Dany Laurent, speciálně pro Ungelt prozrazuje, kde našla předobraz potrhlé hospodyně: „Před časem jsem si uvědomila, že tři ženské postavy ve třech mých hrách jsou vlastně portrét mé tety Charlotte, která mě vychovala. Jsou to ženy s pevným, autentickým, lidovým charakterem.“

Hudební retrokomedie Zločin v Posázavském Pacifiku.
Divadlo pod vysílačem. Hvězdné léto se vrací na Žižkov

Pavel Ondruch vidí v novince i reminiscence na Danu Medřickou ve slavné Kočičí hře. „Jitka Smutná má stejně jako Dana Medřická mimořádný smysl pro tragikomický žánr umí stejně dobře hrát konverzační komedii jako těžké psychologické drama, a i díky tomu nehrozí, že by komedii hrála bez hloubky, nebo že by drama hrála bez humoru.“

Divácky atraktivní je i další herecké obsazení komediální novinky. Pod režijní taktovkou Milana Schejbala se Jitka Smutná na jevišti potká i se svojí skutečnou dcerou Terezou Nekudovou, herecký trojlístek doplňuje Radek Valenta. 

Vizualizace vítězné instalace umělecké výzvy pro Signal Festival s názvem Živý les od Kateřiny Blahutové.
Signal Festival na podzim bude. S ochranou před virem radí epidemiolog Maďar