Policista odsouzený za napadení mladíka po návštěvě čínského prezidenta nesouhlasí s trestem

Policista odsouzený za napadení muže po návštěvě čínského prezidenta nesouhlasí s trestem. Podal tak dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Policista Jan Nekvapil dostal tříletý podmíněný trest, jeho kolega Martin Kopp, který mladíkovi podle obžaloby také ubližoval, podle dubnového rozsudku trestný čin nespáchal.

Za napadení mladíka na policejní služebně potvrdil loni v červnu Nekvapilovi tříletý podmíněný trest Městský soud v Praze. Proti němu teď policista podal dovolání.

Incident se stal v březnu 2016 poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Student na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za tehdejší zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět. Policisté mladíka legitimovali a nakonec zadrželi a odvezli na služebnu v pražských Vinohradech.

Podle obžaloby pak Nekvapil na policejním oddělení dal mladíkovi dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. To, že mladíka uhodil, je vidět na kamerovém záznamu.

Druhý v případu souzený policista Martin Kopp poté podle obžaloby pouta mladíkovi sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Podle obžaloby mu dal také jednu facku. Údajné napadení se ale mělo odehrát v jiné místnosti, kde nebyly kamery.

Obvodní soud pro Prahu 2 v lednu Koppův případ postoupil ke kázeňskému projednání. Kauzou se zabýval už počtvrté, tři jeho předchozí rozsudky odvolací senát zrušil.

Předchozími rozhodnutími prvoinstanční soud osmatřicetiletého policistu osvobodil. Tvrdil, že výpověď napadeného mladíka byla nevěrohodná. Podle Městského soudu v Praze ale muž neměl důvod si své napadení vymyslet. Odvolací soud tak letos v dubnu případ pravomocně zaslal k posouzení řediteli pražské policie.