Na internetu veřejně chválil útočníka, který zabil 51 lidí. Muži teď hrozí až patnáct let vězení

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - úterý, 7. červenec 2020 15:44
Krajský soud Plzeň Krajský soud Plzeň. Foto: Richard Beneš

Až patnáct let vězení hrozí jednatřicetiletému Jiřímu Kantorovi z Kraslic na Sokolovsku, který dnes stanul před Krajským soudem v Plzni. Státní zástupce ho viní z podpory a propagace terorismu. Podle obžaloby Kantor loni v březnu na internetu veřejně úmyslně pochválil útočníka, který střílel ve dvou mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu po modlících se muslimech, 51 jich zabil a další desítky zranil.

Kantor na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě ze zpravodajského serveru a připsal k tomu komentář: "Za mě určitě pěkně provedená práce", uvedl žalobce. Při vyšetřování případu se také přišlo na to, že Kantor přijal přes internet video se záznamem střelby v mešitách a dále ho s komentáři sdílel.

Kantor se u soudu hájil tím, že po přečtení článku si pomyslel, že je dobře, že novozélandská policie střelce tak rychle zadržela, a proto připsal komentář o pěkně provedené práci. Myslel tím práci policie, ani ho nenapadlo, že by chválil střelce. Státní zástupce Martin Bílý ale upozornil na to, že ve sdíleném článku se o zadržení střelce policií vůbec nepíše. U soudu navíc zaznělo, že obráběč kovů Kantor má na těle mimo jiné švabachem vytetované nápisy "ACAB" a "All cobs are bastards" (Všichni policajti jsou parchanti), což je považováno za vyjádření odporu k policii i obecně státnímu systému.

Kantor řekl, že ho mrzí, co se stalo. Omluvil se za to, že jeho komentář byl špatně pochopen. Soud pokračuje ve středu závěrečnými řečmi. Bílý nechtěl novinářům říci, jaký trest bude pro Kantora žádat. V podobných případech dosud navrhoval nepodmíněné potrestání. Lidé souzení za podobné případy zatím odcházejí od soudů v ČR většinou s podmínkami. V červnu například vyměřil soud v Praze podmínku Leoši Machálkovi, který také komentářem na internetu pochválil teroristického útočníka z Christchurche, když pod video zachycující vyvraždění muslimů v mešitách mimo napsal, že střelec je "borec". Pražský soud v červnu uložil podmínku za schvalování útoku v mešitách a za vyjádření pochvaly střelci Renátě Pelikánové. Další podmíněný trest za schvalování útoku na Novém Zélandu vyměřil pražský soud Václavu Klestilovi. I on napsal na facebooku pod článek Hospodářských novin pochvalu pro střelce a vyjádřil souhlas s jeho činem.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil ve dvou mešitách 51 mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

čtk