CDU zvažuje, že zavede povinné kvóty pro zastoupení žen

Nejsilnější německá strana - Křesťanskodemokratická unie (CDU) - zvažuje, že zavede povinné kvóty pro zastoupení žen. Ty mají podle listu Rheinische Post vést k tomu, že do tří let bude mezi politickými reprezentanty CDU 50 procent žen. V celé straně tvoří teď ženy jen 26 procent z přibližně 415.000 členů.

"Chceme zvýšit podíl ženských zástupkyň v úřadech a vykonavatelek mandátů až k paritě," stojí podle serveru tagesschau.de v návrhu, který má podporu stranické šéfky Annegret Krampové-Karrenbauerové i kancléřky Angely Merkelové.

Obě se proti kvótám pro ženy, které jsou například u vládní sociální demokracie (SPD) nebo opozičních Zelených zcela běžnou záležitostí, dříve stavěly. Nyní ale Krampová-Karrenbauerová situaci žen v CDU hodnotí jako neuspokojivou. Sice se uvnitř dlouho vládnoucí strany ženy dostaly do nejvyšších úřadů, tak jako šéfka vlády Merkelová, nadále je jich ale málo ve Spolkovém sněmu i zemských parlamentech, míní.

Merkelová se zase opakovaně nechala slyšet, že by ženy a muži měli mít ve všech oblastech lidské činnosti stejné zastoupení. Není podle ní dobré, že jsou podreprezentovány například v politice, hospodářství nebo kultuře.

O návrhu, který by dnes mohla schválit příslušná stranická komise, by se mělo hlasovat na prosincovém sjezdu. Výsledky hlasování, které by mohlo vést například k 50procentnímu zastoupení žen na kandidátkách CDU, se ale podle pozorovatelů dají jen těžko předvídat. V konzervativní straně je totiž nadále velká část politiků, která s takovým krokem nesouhlasí.

Související

Friedrich Merz (CDU)

Merz byl zvolen novým předsedou německé CDU

Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) na dnešním digitálním sjezdu zvolila novým předsedou Friedricha Merze, který v čele největší opoziční strany střídá dosavadního šéfa Armina Lascheta. Delegáti sjezdu dnešní volbou podle očekávání potvrdili prosincový výsledek vnitrostranického referenda, které se pro Merze jasnou většinou hlasů vyslovilo.

Více souvisejících

CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová Německo ženy Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy