Tesla se dál vymyká zbytku trhu a Musk si utahuje z těch, kdo firmě nevěří

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: NVIDIA Corporation via Flickr

Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Tesla Cybertruck vypadá exoticky, má ale oslovit hlavně praktičností
Tesla Cybertruck vypadá exoticky, má ale oslovit hlavně praktičností
15
Fotogalerie

Akcie Tesly i v úterý pokračovaly v růstu. Během obchodování se dostaly přes 1400 dolarů za kus, nakonec uzavřely mírně pod touto úrovní, za celý den posílily o 1,33 procenta. Přední americké indexy ztrácely, Dow Jones odepsal 1,51 procenta, S&P 500 klesl o 1,08 procenta.

Hodnota Tesly se tak dostala na nové rekordy. Šéf automobilky Elon Musk navíc v reakci na úspěchy Tesly na akciovém trhu představil šortky s označením S3XY jako vzkaz všem investorům, kteří v Teslu nevěřili a spekulovali na pád její hodnoty (takzvaný shorting).

Trenýrky, ač s cenovkou 1600 korun, byly brzy vyprodané. Další várka se očekává až v řádu týdnů.

Za poslední měsíc akcie Tesly posílily o 50 procent. Pro srovnání – na počátku roku byla cena jedné akcie lehce nad 400 dolary. 

„Je tam určitě značný podíl drobných investorů, kteří tlačí akcie vzhůru,“ uvedl pro agenturu Bloomberg analytik Daniel Ives z Wedbush Securities a narážel tak na malé investory investující přes platformy typu Robinhood. 

Tesla na počátku července uvedla, že za druhé čtvrtletí dodala 90 650 vozů, což převýšilo dřívější odhady analytiků o zhruba sedm tisíc. Podle Craiga Irwina z Roth Capital Partners mají na růstu podíl i manažeři fondů, kteří akcie nakupovali spolu s tituly jako Netflix, Amazon a Facebook. 

„Valuace Tesly nedává smysl z žádného tradičního měřítka,“ zamýšlí se pak Ivan Feinseth z Tigress Financial Partners. „Není to tradiční společnost, tak jak byste na ni chtěli napasovat tradiční měřítko?“ dodává. 

Firma Elona Muska nedávno předstihla japonskou Toyotu a stala se největší automobilkou světa z hlediska tržní hodnoty.

„Akcie Tesly jsou zajímavým indikátorem investičního sentimentu a také participace retailových investorů na trhu. Profesionální investory zajímají více finanční ukazatele opřené o cash flow, kde vidím u Tesly velkou slabinu,“ komentoval pro deník E15 Jonáš Mlýnek, šéf společnosti LYNX.

Prohlédněte si fotogalerii: