„Zdravím tě, Josefe, jak to tam vypadá.“ Televizní hvězda Jurinová v otáčkách. Místo zpráv viděla toto...

07.07.2020 15:50

Někdejší moderátorka Televizních novin a mediální poradkyně Eva Jurinová byla hostem moderátora Aleše Cibulky na dvojka.rozhlas.cz. Svěřila se mimo jiné s tím, že ji zvedají ze židle nešvary v řeči dnešních redaktorů a moderátorů.

„Zdravím tě, Josefe, jak to tam vypadá.“ Televizní hvězda Jurinová v otáčkách. Místo zpráv viděla toto...
Foto: archiv
Popisek: Eva Jurinová

„Nesnáším ve zpravodajství, které samozřejmě sleduji, jak si pořád všichni děkují. Pořád všichni říkají stejné fráze. Pořád si všichni něco přejí. Proboha! Já když sleduji zpravodajství, nechci, aby mi někdo ze zpravodajství něco přál. Já chci zprávu, já chci informaci. Sedí moderátorka a řekne: A teď máme na místě Josefa Nováka, Josefe, přeji ti krásné odpoledne, i tebe zdravím, tak jak to tam vypadá? – Ta otázka, mimochodem, jak to tam vypadá, tak ta mě taky zvedá ze židle, protože moderátor už v té otázce musí říct informaci,“ rozzlobila se Jurinová nad tím, jak se často v televizním vysílání hovoří. 

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí
A vyprávěla i o tom, kdy jí toto děkování a přání doslova urazilo. „Před léty havaroval v Praze linkový autobus. Tři mrtví, čtyřicet těžce zraněných, katastrofa. Vím, že jsme se vrátili večer, už byla tma, snad devět, deset hodin, všichni na místě, moderátor předal slovo redaktorovi, který byl na tom místě. On tam dělal rozhovor a teď se omlouvám, nevím, kdo to řekl, jestli redaktor nebo mluvčí, po skončení toho rozhovoru se někdo obrátil do kamery a řekl: Přeji vám pěkný večer. A já jsem si říkala, tak začíná doba frází. Schází nám cit,“ vyprávěla Jurinová.

Vzpomněla také na reportáž z ostravské nemocnice po střelbě v jejích prostorách, kdy redaktorka dělala rozhovor s ministrem zdravotnictví. „A když rozhovor skončil, řekla: Děkuji vám za rozhovor a přeji vám krásné odpoledne,“ rozčiluje Jurinovou. Stejně tak jí vadí fráze: „I tebe zdravím.“ „Hezký den i ode mě.“ 

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí
„Proč to nemůže být: Dobrý den – a následovat otázka a odpověď a jdeme dál? Ve zpravodajství je toho nyní moc. Ve zpravodajství mě ty fráze vůbec nezajímají a je smuté, že ty fráze používají mladí lidé. Učím na FAMU a divil by ses, jak často ti mladí lidé používají fráze, na které jsme si zvykli v totalitě,“ míní Jurinová. Ona sama by od mladého člověka čekala temperament. 

Své pak Jurinová řekla ke zpravodajské rétorice. „Je specifická. Bohužel však slyším ječení, nejsou tady kultivované hlasy, málokdy je tady slyším. Ale co redaktoři, ti mají aspoň zájem se to učit, ale já jsem vyřízená, jak se mnou poslední dobou mluví politici. Nezvládli tu koronavirovou krizi, nevím, jestli to je jejich charakteristická vlastnost nebo byli zdecimovaní tou aktuální situací, na kterou byli připraveni... Ale oni neumí mluvit. Oni nedají dohromady jednu dvě obyčejné věty. Jak je to možné? Já si to vysvětluji tak, že si mě jako občana neváží, že já jim nestojím za to, aby mi něco hezkého sdělili. Za prvé obsah, srozumitelně. A za další způsob, jak mluví. Mě to nenechává v klidu,“ zdůraznila Jurinová, že každý politik se musí připravovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…