07.07.20 Život s kočkou

Co dělat, když kočka kálí mimo záchod?

Páchnoucí problém nenechá v klidu snad žádného majitele kočky. Na kálení mimo toaletu jsou specialisté především kocouři. Výkaly jsou totiž jejich výsostnou „značkou“. 

Kočky jsou od přírody čistotná stvoření, která svou potřebu většinou důkladně zahrabávají. Když se objeví problém v podobě páchnoucích hromádek mimo kočičí toaletu, je něco špatně. V první řadě je nutné zdůraznit, že kočku za toto chování nesmíte fyzicky trestat. Na strkání čumáčku do výkalů zapomeňte, protože to může celou situaci ještě mnohem zhoršit... Kočka ztratí vaši důvěru a může „stížnosti“ umisťovat po domácnosti ještě s větší intenzitou. Myslete na to, že jakmile kočku potrestáte, tak je dost pravděpodobné, že vám ze msty něco provede.

Nevhodný záchod
V první řadě se zaměřte na kočičí wc. Někdy jen úprava toalety zmírní stres kočky a problém se nebude opakovat. Vyberte vhodnou velikost. Pokud máte doma kočičího obra, jako je například mainská mývalí kočka, měli byste pořídit prostornou toaletu, aby měla dost místa na vykonání potřeby a důkladné hrabání Může se stát, že kočky dělají nehody, když se do záchodu jednoduše nevejdou. V takovém případě nacházíte exkrementy těsně vedle toalety. Kromě záchodu, který máte doma, pořiďte ještě další (ideálně dvě další wc). Některé kočky totiž nechtějí chodit do již použitého záchodu. Zvlášť když mají třeba průjem je pro ně opakované použití znečištěné toalety nepříjemné. Jeden záchod umístěte vedle původního a dejte do něj obvyklé stelivo. Druhý záchod položte na místo, kde kočka zanechala páchnoucí hromádku. Tento druhý záchod naplňte jiným stelivem, které kočka ještě nevyzkoušela. Pro jistotu ho můžete ještě podložit novinami. Jestliže kočka začne vykonávat potřebu do záchodu, máte vyhráno. Pokud by hromádka zůstávala na novinách, odstraňte na čas záchod a na noviny dejte trochu steliva. Když by na toto místo chodila kočka pravidelně, můžete noviny podložit mělkým tácem, který se po čase vymění za mělký záchod s kouskem novin a stelivem a nakonec zůstane jen wc se stelivem. Někdy může být problém i v nevhodném umístění záchodu (moc frekventované místo atd.). Kočičí záchod může některým zvířatům zatraktivnit i kapka eukalyptového oleje rozetřená na okraji toalety. 

Kočičí msta
Pokud kočka zanechává páchnoucí „vzkaz“ v posteli. Je to něco jako sdělení, že majitelé udělali něco z jejího pohledu nepříjemného. Zamyslete, jestli se doma něco nezměnilo, rozmístění nábytku, vaše zvyklosti, vztah ke kočce, jiné stelivo nebo typ záchodu. Často je příčinou nový člen domácnosti, ať už člověk nebo zvíře. Častá je situace, když si žena, která do té doby žila single, najde partnera. Kočka zanecháním hovínka na mužově místě v posteli dává najevo, že ho doma nechce. Co dělat? Postel překryjte igelitem, abyste zabránili dalším nepříjemným překvapením, které vyvolávají negativní emoce. Nový partner by měl ke kočce přistupovat vlídně a nenásilně. Určitě by se kočku neměl snažit chytat nebo hladit, když o to nestojí. Lepší je nevšímat si jí a naopak jí nabízet něco dobrého na zub, když je vhodná příležitost. Například, když kočka přijde sama do kuchyně při přípravě jídla. Ideálně by se měl nový partner chovat v bytě tiše a „nenápadně“. Kočky nemají rády hlasité zvuky a prudké pohyby. Určitě nic nezkazíte, když pořídíte i odpařovač kočičích feromonů, který podpoří dobrou náladu. Panička by se měla zvířeti stále dostatečně věnovat. Kočka musí pochopit, že mužovým příchodem nebude z domácnosti vyhoštěna. 

Protest proti samotě
Kočky mohou pomocí hovínka také protestovat proti dlouhé nepřítomnosti majitele. S kočkou si proto pravidelně hrajte, vymýšlejte jí různé aktivity, aby neměla přebytek energie. V době nepřítomnosti jí můžete nechat k dispozici míček na pamlsky, vytvořit ji nějaký hlavolam (krabice s granulkami apod.). Určitě nezapomeňte na kočičí škrabadlo s různými tunely.

Obrana před vetřelci
Některé kočky používají výkaly jako výstražné značky. Obvykle jsou hromádky na nápadném místě, aby byly nepřehlédnutelné. Například u vchodových dveří do bytu nebo v předsíni. Kočky (hlavně samci), které cítí ohrožené, se vykálejí tam, kde to všichni vetřelci, kteří přicházejí zvenčí, zaručeně uvidí a ucítí. Dávají tak najevo, že se doma necítí úplně bezpečně a chtějí tím odpudit protivníky. Hrůzu jim mohou nahánět cizí kočky za oknem, pes který prochází po chodbě v paneláku a jeho pach navíc může být cítit pod dveřmi. Toto teritoriální chování mnohdy vyřeší kastrace zvířete a úprava bytu tak, aby se kočka cítila bezpečně. 

Pokud žádná z rad nepomáhá, je na místě povolat na pomoc odborníka, kočičího psychologa, který vás doma navštíví a zhodnotí prostředí, chování kočky a poradí, jaká opatření zavést.

Zdroje: MVDr. Hana Žertová, Babo raď! Když kočka ignoruje záchod
Renate Jonesová, Kočky síla a elegance, Knižní klub, 2012 

Fotka od Olga Oginskaya z Pixabay