Hlavní obsah

Boris Kollár zůstává v čele slovenského parlamentu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár (hnutí Jsme rodina) zůstává ve funkci i po úterním tajném hlasování o jeho odvolání z funkce. Za jeho odvolání hlasovalo jen pět poslanců, 46 bylo proti a 20 se zdrželo.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Boris Kollár, předseda hnutí Jsme rodina

Článek

Návrh na své odvolání předložil sám Kollár kvůli sporům kolem jeho diplomové práce. Tajného hlasování se nezúčastnili poslanci vládních stran Svoboda a Solidarita (SaS).

Předseda parlamentu čelí podezření z plagiátorství, když měl opsat část své diplomové práce. Vládní strany SaS a Za lidi ho vyzvaly, aby z funkce odstoupil. Hnutí Jsme rodina varovalo, že v případě odvolání Kollára z funkce, hnutí opustí vládní koalici. Kollár nadále tvrdí, že titul magistr získal v souladu se zákonem.

Před hlasováním zpochybnil celý proces šéf opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. „Není možné, aby se krize, které vznikají ve vládní koalici, řešily tak, že předseda parlamentu sám na sebe podá návrh na odvolání,“ konstatoval Fico.

Koalice vládních stran Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Jsme rodina, SaS a Za lidi disponuje ústavní většinou 95 hlasů. Pokud by hnutí Jsme rodina vládu opustilo, kabinet premiéra Igora Matoviče by disponoval jen těsnou většinou 78 hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám