Tip z iVysílání: Trochu boží, trochu peklo. Mladý papež se vrací na ČT

Mladý papež: první díl (lze přehrát do 20. 7.) (zdroj: ČT24)

První americký papež pije kolu a klidně si zapálí, jinak je ale naprosto konzervativní. Že by se ale církev pod jeho vedením nechala nakazit moderní dobou, to jeho ovečky čekat nemůžou. Do zákulisních her fiktivního Vatikánu, kde úřaduje nevyzpytatelný Jude Law, zavedl režisér a scenárista Paolo Sorrentino diváky už před pár lety. Na počátku prázdnin se jeho Mladý papež vrátil na obrazovky České televize, po omezenou dobu je možné odvysílané díly tohoto seriálu přehrát i v iVysílání.

„Pro mne byla výzva a opravdová radost hrát tak komplikovaný, mnohovrstevnatý charakter. Nejzajímavější bylo hrát postavu, která sama hraje zcela jinou postavu, protože způsob, jakým jsem já hrál Lennyho, ovlivňoval to, jak Lenny hrál papeže,“ prohlásil Jude Law při představení seriálu na festivalu v Benátkách.

Vypočítavý a nevypočitatelný

Lenny Belardo, postava, kterou Law ztvárňuje, se totiž stává nejen prvním americkým papežem, ale zároveň také nejmladší hlavou římskokatolické církve v historii. Pia XIII. na papežský stolec pomůže zákulisními intrikami dosadit vatikánský sekretář Voiello (Silvio Orlando). Protřelá šedá eminence se ovšem plete v domněnce, že bude moci mladého papeže ovládat jako loutku. 

Pius XIII. je totiž osobou vypočítavou a nevypočitatelnou, což se například projeví, když navzdory mechanismům kurie do své blízkosti dosadí sestru Mary (Diane Keatonová). Jinak se změnám ale brání. Je zcela oddaný Bohu, což vyžaduje i od ostatních.

Silvio Orlando
Zdroj: ČT

Bez pokusů o provokaci (?)

„Pokud budou dostatečně trpěliví, aby se podívali na celý seriál, pochopí, že je to jen snímek, který se chce zabývat zvláštnostmi, a to upřímně, bez jakýchkoli pokusů o provokaci,“ vzkázal při premiéře Mladého papeže Sorrentino církevním představitelům.

V jeho pohledu na Vatikán nicméně nechybí ironie, vizuální opulentnost (díky záběrům dvorního kameramana Lucy Bigazziho) a kritika společnosti, jak jsou diváci od tvůrce oscarové Velké nádhery zvyklí. A milou zajímavostí pak je, že hudbu k seriálu nahrál Český národní symfonický orchestr.

Na desetidílného Mladého papeže navázal Sorrentino v lednu letošního roku Novým papežem.