Od dnešního dne mohou v Česku nákladní vozidla tankovat zkapalněný zemní plyn LNG. První veřejnou čerpací stanici naleznou v Klecanech u Prahy, nedaleko od dálnice D8. Stanici vybudoval a provozuje distributor zemního plynu GasNet.

Samoobslužná čerpací stanice se nachází v areálu Volvo Group Truck Center Praha-sever, asi osm kilometrů od hlavního města. Je otevřena sedm dní v týdnu, 24 hodin denně a řidiči na ní mohou platit pomocí tankovacích karet GasNet.

Použitá technologie umožňuje rychlé natankování nákladních aut na LNG, jako jsou Volvo, Scania či Iveco. Řidiče GasNet pro čerpání paliva zaškolí. „Naši odborníci jsou připraveni proškolit řidiče a ukázat, že tankování vozů na LNG je stejně snadné, jako u naftových aut,“ vysvětluje Filip Dostál ze společnosti GasNet. „Řidiči zvládnou natankovat po krátkém zaškolení sami a doba čerpání je stejná jako u dieselových vozů. Do deseti minut je nádrž plná.“

LNG představuje ekologickou alternativu pro provoz nákladní vozidel. Používání zkapalněného zemního plynu je podle GasNetu také ekonomické a technologie je za více než 20 let používání dobře vyzkoušená a ověřená.

„Jsme přesvědčeni, že nákladních aut na LNG bude u nás rychle přibývat, a to obdobným tempem, jako v případě stlačeného zemního plynu CNG“, zdůraznil Thomas Merker ze skupiny GasNet. Distributor se podle jeho slov chce zasadit o vybudování trhu se zkapalněným zemním plynem v nákladní dopravě. První čerpací stanice na LNG má být v tomto směru signálem dopravcům.

Zájem o LNG jako o moderní a ekologické palivo v poslední době v Evropě roste. Oproti naftovým motorům mají vozy na LNG při srovnatelném dojezdu výrazně nižší emise, nižší hlučnost a nižší provozní náklady. Dosud byla v Česku problémem dostupnost tohoto paliva, to se však nyní začíná měnit a čerpací stanice v Klecanech má být prvním krokem.

Související