Liga se má dokončit na trávníku. Dohrávat se klidně může i v srpnu

Liga se má dokončit na trávníku. Dohrávat se klidně může i v srpnu

Byť se začalo spekulovat o tom, že se skupina o záchranu kvůli nákaze koronavirem v Karviné celá liga nedohraje a v příštím ročníku bude 17 prvoligových klubů, tak LFA chce první ligu dohrát na trávníku.

Zajistit by to mělo posunutí posledních dvou kol ve skupině o záchranu a baráž, ta by měla vyvrcholit odvetami 1. srpna. Jestliže se však liga opravdu nedokončí, v příštím roce by ji hrálo 17 klubů a nadstavbová část by se musela zrušit.

Původně se skupina o záchranu měla dohrát dnes (7. 7. 2020) a baráž se měla hrát 19. července. Dle nového plánu se bude předposlední kolo skupiny o záchranu hrát 23. července a o tři dny později páté. První zápasy baráže se budou hrát 29. července, odvety první den v srpnu.

Karviné karanténa skončí 16. července a na přípravu do dalšího zápasu budou mít týden. „Všichni členové ligového výboru jednoznačně preferují sportovní ukončení profesionálních soutěží a chtějí vyčerpat všechny možnosti k dohrání soutěžního ročníku na hřišti. I vzhledem k tomu se rozhodl upravit termínovou listinu tak, aby měl karvinský klub dostatečnou lhůtu na tréninkovou přípravu po skončení nastolené karantény,“ uvedla v tiskové zprávě LFA.

„Vedení LFA je připraveno poskytnout klubu MFK Karviná maximální součinnost a podporu, aby bylo možné stávající soutěžní ročník dokončit sportovní cestou při respektování oprávněných potřeb klubu samotného i jejich sportovních soupeřů. V souvislosti s tím bude vedeni LFA rovněž iniciovat jednání s vedením Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje o případných dalších podmínkách, za kterých bude moci klub dohrát soutěžní ročník,“ je dále psáno ve zprávě od LFA.

"V okamžiku, kdy se první liga nedohraje, tak z druhé ligy postupuje pouze vítěz. Příští soutěžní ročník by se hrál v 17 účastnících a v takovém případě není možné z hlediska termínových kolizí odehrát nadstavbu," řekl předseda LFA Svoboda v České televizi.

Pokud nebude možné odehrát jen baráž, z nejvyšší soutěže sestoupí poslední dva týmy a postoupí první dva celky z ligy druhé.