Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

BMW začíná s příplatkovými funkcemi za předplatné

7.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Auta se čím dál tím více stávají službou a vidět je to především u výrobců prémiových vozů. Automobilka BMW tak je jednou z těch, která začíná s nabízením funkcí za příplatek ve formě pravidelného předplatného.
Mnoho funkcí dnešních vozů je elektronických, což otevírá nové možnosti toho, co s nimi lze učinit. Automobilka BMW se po vzoru Tesly rozhodla, že bude nabízet nejen aktualizace softwaru pomocí tzv. over-the-air updatů, ale také uživatelům nabídne možnost přikupovat funkce podle toho, jak je budou potřebovat. K tomu poslouží obchod s aplikacemi ConnectedDrive Store. Nepůjde však o jednorázové platby, ale o předplatné na sjednanou dobu. Majitel vozu se tak může v průběhu vlastnictví vozu rozhodnout, které funkce bude chtít aktivovat nebo naopak deaktivovat, když zjistí, že je vlastně nepotřebuje.
 
BMW 5 Sedan
 
Mezi příplatkovými funkcemi bude automatické nastavování dálkových světel (High Beam Assist) pro neoslňování protijedoucích řidičů, adaptivní tempomat s funkcí Stop&Go, funkce BMW Driver Recorder (záznam jízdy z kamer), zvuky BMW IconicSounds Sport, na kterých se podílel světoznámý skladatel filmové hudby Hans Zimmer nebo odpružení Adaptive M Suspension. Zákazník si bude moci funkce bezplatně vyzkoušet po dobu jednoho měsíce. Objednat si ji lze na dobu jednoho nebo tří let. Majitel takového vozu jako ojetého není omezen výběrem funkcí předchozím majitelem, jednoduše jen zaplatí za to, co bude chtít. Faktem nicméně je, že čím starší vůz bude, tím dražší budou tyto funkce vůči pořizovací ceně vozu. Druhý majitel si sice vůz koupí levněji, neboť jej kupuje bez příplatkových funkcí, ale vzhledem k nižší ceně vozu jsou příplatky poměrově mnohem dražší než pro prvního majitele. 
 
BMW Operating System 7
 
BMW aktualizovalo i navigaci v BMW Maps, vylepšilo i funkci Connected Parking a Connected Charging pro elektrifikované vozy. Animace inteligentního osobního asistenta se otáčí podle toho, která osoba v autě na něj mluví, a máme tu i další vylepšení např. v oblasti bezdrátové komunikace systému Android Auto. Tyto funkce budou k dispozici u vozů s operačním systémem BMW Operating System 7, který má např. nové BMW 5.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama