Záchrana světa

EvolucePramenZivota_audio
Propadnout se časem vpřed o půl tisíciletí a zjistit, že svět a civilizace jsou v troskách, může člověku pokazit den. Pokud ale věříte v základní principy lidskosti a máte slušnou technickou, vědeckou i morální průpravu, možná dokážete i v takové situaci přiložit ruku k dílu a zachránit, co se dá.

Jednou z novinek června 2020 na serveru Audioteka.cz je i zvuková verze knihy Thomase Thiemeyera Evoluce: Pramen života (Die Quelle des Lebens, 2017, česky 2020). Překlad tištěné verze je dílem Evy Pátkové. Interpretem audioknihy se stal Marek Holý.

Pramen života je třetím a závěrečným dílem série Evoluce německého ilustrátora a autora Thomase Thiemeyera. Na první titul Evoluce s názvem Město přeživších (Evolution: Die Stadt der Überlebenden, 2016, česky 2019) jsme se společně podívali v únoru 2019. O půl roku později jsme měli příležitost seznámit se i s druhým pokračováním Evoluce: Věží zajatců (Der Turm der Gefangenen, 2016, česky 2019).

Popravdě řečeno, obě loňské Evoluce ve mně zanechaly tak rozporuplné pocity, že jsem si třetí část prostě nemohl nechat ujít. Pokud jste ještě neviděli ony předchozí recenze, zkuste si najít chvilku času a přečíst si je. Přesto zde máte stručný úvod do děje: dopravní letadlo se na cestě z Evropy do Ameriky dostane do časového víru. Po nouzovém přistání se skupinka mladistvých spolu s kapitánem letadla vydá na průzkum, aby posléze zjistila, že se od své doby vzdálila o celých pět set let. Země se za tu dobu zásadním způsobem změnila. Civilizace, jak ji naši hrdinové znali, už dávno neexistuje. Hledání odpovědí a překvapivé útoky zvířat, jež jako by se proti lidem spojila, zaženou výpravu do hor. Zde parta najde přežívající lidskou komunitu, ale s její filozofií se nedokáže většina cestovatelů v čase ztotožnit. Přes odpor domácích pevnost zase opustí a zamíří do pouště hledat místo, kam se podle legend uchýlili i další oběti časové pasti. Kde jinde by totiž mohli najít odpovědi na bezpočet svých otázek? A kdo jiný by jim snad mohl pomoci s návratem domů, pokud je to vůbec možné? V tomto momentě přichází ke slovu třetí pokračování Evoluce. O jeho obsahu si prozraďme jen to, že mimořádně technicky orientované město ukryté pod ochrannou kopulí skutečně existuje. Naši hrdinové pochopitelně udělají i nemožné, jen aby zachránili rovnováhu světa.

Pojďme se podívat na styl a ostatní připomínky, jež jsem k Městu přeživších i Věži zajatců měl. Nu, pravdou je, že se v podstatě nic nezměnilo. Nečesky znějícími formulacemi se text stále hemží, lektorování, jež mne rušilo v první knize a jež ve druhé trochu ustoupilo, se opět vrátilo. V jednom okamžiku ve mně dokonce takové encyklopedické líčení teorie gravitační bomby vzbudilo silný dojem, že právě pro tuto fyzikální poučku celá Evoluce vznikla. Na druhou stranu i tentokrát převládá optimistický duch a víra ve schopnosti, často až neuvěřitelné, mladých hrdinů. A to je určitě dobře. Připomeňme, že doporučeným vstupním věkem pro celou sérii je dvanáct let. Ověřil jsem na jedenáctiletém čtenáři a ten byl svazky jedna i dva nadšený. Takže to s vysokou pravděpodobností funguje správně.

V závěru recenze Věže zajatců jsem se zmiňoval o tom, jak těžké je některé úseky Evoluce předčítat nahlas. O to zvědavější jsem byl na výsledek v podání zkušeného herce a držitele Ceny Thálie Marka Holého. Musím přiznat, že si s nelehkým úkolem poradil dobře. Jen na několika místech lze zaznamenat drobná zaškobrtnutí, jež jsou sice patrná, ale ne v takové míře, aby působila přímo rušivě. Zpočátku mi takové chyby trochu vadily, ale pak jsem si připomněl svůj vlastní boj zmíněný výše, a tak mohu interpretovi přidělit školní jedna mínus.

O problémy s překladem textu, jaký Evoluce v originále představuje, jsem se také v minulých dvou recenzích zmiňoval. V zásadě tedy nemám co dodat. Portfolio Evy Pátkové v roli překladatelky je výmluvné a dává tušit, že zcela záměrně upřednostnila zachování autorových podivných formulací před ideálním počeštěním.

Přes veškeré výhrady, jež jsem zmínil dnes i minule, jsem si poslech Pramene života užil. Skoro bych řekl, že poslech je v tomto případě dokonce lepším řešením. Ale tak už to s namluvenými knihami bývá – je-li hlas mluvčího chytlavý, dostane i slabší dílo nový rozměr a novou šanci na úspěch. Pokud vás Evoluce osloví, možná se můžete poohlédnout po Thiemeyerově sérii archeologických akčních příběhů, jež se u nás dočkala překladu v letech 2006 a 2012. První příběh vyšel pod názvem Kamenné oko (Medusa, originál 2004), druhý se jmenuje Nebra (originál 2009). Obě knihy mají dokonce výrazně lepší hodnocení než novější Evoluce. Ještě lépe je na tom Koróna (Korona, originál 2013), jež v češtině vyšla v roce 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEvoluce – Pramen života
Audiokniha

Thiemeyer, Thomas

Audiotéka.cz, 2020

Napsat komentář