gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.07.2020 Ondřej Fencl a Hromosvod – Na kraji nebe (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
Novinky
U vydavatelství Galén vychází v červenci 2020 nové album Na kraji nebe. Protagonista Ondřej Fencl ho chápe dílem jako pátou studiovou desku domovské sestavy Hromosvod, zároveň ale album tituluje jako své první sólové. O generaci mladší spoluhráč Luboše Pospíšila, Vladimíra Merty, Honzy Hrubého nebo Oskara Petra hnul kormidlem a s výrazně pozměněnou doprovodnou sestavou se vydal do nových hudebních světů.
"Vykašlali jsme se na ctění nějakého žánru a vše podřídili písničkám," říká osmatřicetiletý zpěvák, klávesista a kytarista. "Nemachrujeme, ale s Arabic man fuck a woman infront of her husbandpornmobile.onlinepomocí externích uší ko-producenta Borise Carloffa posloucháme, co říká text, co říká melodie... a podle toho hrajeme." Lehký odklon od původního folk-rocku pentleného houslemi a příčnou flétnou znamenalo už CD Divoký ticho Žižkova (vyšlo na den přesně před pěti lety a sklidilo nadšené hudebně-kritické ohlasy). "Ty tam jsou noty, do nichž jsem ještě před pár lety Hromosvod psal - teď přinesu hrubý obrys písničky, aranžmá tvoříme kolektivně a v tom je ta krása," libuje si Ondřej.
Ondřej Fencl a Hromosvod
Ondřej Fencl a Hromosvod
foto archiv
Současná sestava Hromosvodu hraje více pro písničku, méně na odiv, lze snad říct vyzráleji. Zpěváka, kytaristu a klávesistu Fencla doprovází na převážně elektrické kytary Vojtěch Jindra (m.j. Bran), na housle Hana K. Vyšínská (m.j. Inflagranti), na baskytaru Jaryn Janek (m.j. Kamil Střihavka, Krucipüsk…), bubenický nestor Tomáš Marek (ex-Lucie, Kollerband...) a hostující perkusista Vít Halška (Lucie, Kollerband, Anna K...).
Velkou roli hrají éterické éterické kytary Vojtěcha Jindry, který je spolu s Ondřejem Fenclem a Borisem Carloffem podepsán pod produkcí. Méně je tentokrát dříve charakteristických akustických nástrojů - třeba typické hromosvodí housle spíše dobarvují, ubylo i "španělek". Rytmika Jaryn Janek - Tomáš Marek se sice v devadesátkách potkávala v Krucipüsku nebo Kollerbandu, dnes ovšem klukům táhne na padesát a dokážou citlivě podmalovat i křehkou písničku... a stejně tak místy zabrat jako zamlada.
"Já hraju oproti dřívějšímu všudypřítomnému hoblování akustické kytary tentokrát hlavně na klávesy... a snažím se zpívat tak, abych to sám sobě, klukům, holce ani posluchačům nezkazil. Jak víte, jsem spíš vyprávěč svých dojmů než pěvec," dodává Fencl.
Písničky samotné? Ubylo zlomených srdcí, přibylo optimismu. "Nešťastné lásky odvál čas, všichni máme rodiny, dnes mě baví zpívat třeba o jaru, o prvním sněhu, o holkách taky, ale už z trochu jiného úhlu. Fňukání znělo na minulých albech víc než dost; mám se na světě dobře, dříve tolikrát skloňovaná bolavá duše by prostě dnes nebyla uvěřitelná", glosuje Fencl.
Ondřej Fencl a Hromosvod - Na kraji nebe
Ondřej Fencl a Hromosvod: Na kraji nebe
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2020
Hodnocení desky: 8,00/10
Seznam písní: Andělé • Na kraji nebe • Tady a teď • Jaro v plenkách • Vrať se mi • Obláje • Málokdo zjistí • Přišel čas • Urpín • Chleba
Co o albu napsal Miloš Keller: "velmi výrazný rukopis" (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Andělé jsou líní, letní, Na kraji nebe je plná života, byť je teskná, Jaro v plenkách je jako dubnový potůček měnící se po cestě z hor v řeku, Obláje opěvují květnové stepi plné svobody, Málokdo zjistí je zachmuřená podzimní sebereflexe, Přišel čas kardinální listopad a klavírní "skorošanson"... A pak přijde Urpín, kopec nad Banskou Bystricí, s ním zas letní louky plné možností... a úžasná Zuzana Mikulcová. "Narozdíl od většiny jejích kolegyň nemá Zuzka ve svém šmrncovně popovém hlase ani náznak manýry. Její pojetí původně folklorizující písničku pěkně odkýčovalo," komentuje zpěvák svůj vůbec první a hned česko-slovenský duet... Chleba, to je muzikant větroplach na cestách, Tady a teď povzdech stárnoucího mladíka "stýská se mi po minulým století, jak jsme žili věty místo souvětí"... a Vrať se mi? Ještě století dvacáté. "Je z roku 2000, to mi bylo devatenáct. Nechali jsme ji jak byla, jen jsme se snažili tu písničku nezkazit. Tohle je jediná nešťastná láska na albu - abych zas až tak nešokoval přívalem optimismu " směje se protagonista.
Texty jsou plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, snoubí v sobě městskou i přírodní poetiku, ostatně, nedávna Fenclova básnická prvotina Všetečky si vysloužila od literárně-kritické obce kladné ohlasy. Zpěv je v dobrém slova smyslu obyčejný a uvěřitelný, housle virtuózní, kytara cinkavá a rytmika živelná. "Máme dojem, že se nám pod rukama rodí něco krásného a nemalého," řekl nedávno v Českém rozhlase Fencl. "Kéž by se s tímhle CD podařilo to, co se i po těch pětadvaceti letech daří málo - proniknout do širšího povědomí."

Sdílet na...
Kam dál?

» Ondřej Fencl a Hromosvod pokřtí CD Na kraji nebe, kmotrem bude Michal Němec (Hromosvod)

» Jdu na trh s písničkou a ne s houslemi a flétnou (Tomáš Hrubý)

» Křest CD Na kraji nebe v pražské Malostranské Besedě (FOLKtime.cz)

» Ondřej Fencl a Hromosvod vydávají bonusovou písničku Ramzová (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib