Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Austrálie izolovala svou pětimilionovou ‚Karvinou‘. Policejní manévry v Melbourne vyvolaly rozpaky

Žena v karanténě v jednom z výškových domů v Melbourne. foto: AP Photo/Andy Brownbill

MELBOURNE/PRAHA - Opatření podobná těm z dob španělské chřipky zavádějí australské úřady – z obav před druhou vlnou koronaviru izolovaly město Melbourne a uzavírají vnitřní hranice.
  5:00

„Ti, kdo se chovají, jako by pandemie byla pryč, jsou součástí problému,“ prohlásil premiér australského státu Victoria Daniel Andrews. Koronavirus Austrálii překvapil a vrátil se. Nejlidnatější australský region zaznamenal v pondělí 191 nových případů, nejvíce od začátku pandemie. I nedělní nárůst o 127 případů byl rekordní. A přestože nejde o nijak dramatická čísla, pětimilionová metropole státu Victoria, Melbourne, znovu zavádí citelná omezení pohybu.

Australské Melbourne obnovuje karanténní opatření. ‚Případů covidu-19 přibývá neudržitelně rychlým tempem‘

Počínaje úterkem mají obyvatelé tohoto jihoaustralského města zůstat v místě svého bydliště. Neměli by odjíždět „do buše“, tedy na víkendové domy či chaty. K opuštění uzavřené metropolitní oblasti opravňují jen tři důvody – nákup potravin či dalších nezbytností, vyhledání lékařské péče nebo opatrování blízké osoby a práce či studium, pokud není možné je provádět z domova.

Znovu se také zpřísňují pravidla pro podniky. Restaurace a kavárny se musí vrátit výhradně k poskytování jídla a pití s sebou. Zavřít musí všechny salony krásy a další služby, stejně tak zábavní a kulturní centra. A obnovený zákaz bude platit i pro společné sportování.

Preventivní karanténa

Opatření mají platit nejméně šest týdnů a není vyloučeno i prodloužení. Přitom necelé dvě stovky nových případů jsou srovnatelné třeba s nárůstem nových případů na Karvinsku koncem minulého týdne. Celkově pak má Victoria pouhých 12 nakažených na 100 tisíc lidí, zatímco na Karvinsku dosáhla tato cifra 173 infikovaných.

Austrálie kvůli viru zavře hranici mezi dvěma nejlidnatějšími státy. Poprvé po sto letech

Australské úřady ale razí jiný přístup než česká vláda, bojí se prudkého rozšíření nemoci. „Musíme tato opatření přijmout, protože jsme na hraně něčeho velmi strašného,“ říká hlavní zdravotník státu Victoria Brett Sutton. „Není tu jiná možnost než tisíce a tisíce nakažených, spousty lidí v nemocnicích a neskutečná tragédie,“ cituje portál NewsGP premiéra Andrewse.

„Australané mají větší smysl pro dodržování zákonů, než je zvykem u nás. Pokud se po nich něco žádá, zpravidla uposlechnou,“ řekl pro Lidovky.cz Filip Koubek, který v zemi šest let žil a pracoval jako novinář. Přesto vyvolala rychlá a intenzivní uzávěra v čínském stylu vlnu kritiky. Ohlasy vzbudil zejména policejní zákrok v devíti výškových domech s asi třemi tisíci obyvateli, kde se objevilo zatím sedm desítek případů.

Manévry na hranici

Domy, jejichž osazenstvo tvoří z velké části migranti, obehnali policisté páskami a eskortou a uzavřeli, jídlo sem v balíčcích dodává charita. „Tahle budova není vhodná. Není tu dostatek prostoru, dostatek ventilace, žádný čerstvý vzduch, žádné slunce,“ popsala agentuře Reuters Australanka kurdského původu Emel Evcinová.

Úřady také uzavřely hranici mezi dvěma ekonomicky nejsilnějšími státy Austrálie, Victorií a Novým Jižním Walesem (NSW). Podobné opatření se vrací poprvé po sto letech, naposledy se na hranici stavěly zátarasy v roce 1919 během pandemie španělské chřipky. Rozhodnutí učinil Andrews společně s australským premiérem Scottem Morrisonem a premiérkou Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianovou. Hranice Victorie s dalším sousedem, Jižní Austrálií, je přitom uzavřena již delší dobu.

‚Tohle není karanténa, to je kriminál.‘ Obyvatelé Melbourne kritizují bezpečnostní opatření ve městě

Uzavírání vnitřních hranic provázejí rozsáhlé policejní manévry. Na 650 policistů má střežit dvě klíčové dálnice a dalších 53 silnic a cest mezi oběma státy. „Za normálních okolností jsou tam jen cedule a nikdo nic nehlídá. A ani se celá ta hranice uhlídat nedá, vedou přes ni stovky polních cest a kdo chce, projede,“ upřesňuje ale Koubek.

Situaci v Melbourne teď napjatě sleduje celá Austrálie. Pětadvacetimilionovou zemi totiž koronavirus zasáhl poměrně mírně, nákazou prošlo od samého začátku necelých 8500 lidí. Rozšíření v druhé vlně by znamenalo komplikace ve zdravotnictví, ale i přibrzdění ekonomiky v situaci, kdy svět restrikce spíš rozvolňuje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!