Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stojím za Rowlingovou, napsala známá spisovatelka. Zaměstnavatel ji následně vyhodil

Kultura

  5:00
LONDÝN - Skotská spisovatelka Gillian Philipová, známá autorka dětských knížek, na Twitteru vyjádřila podporu slavné spisovatelce J. K. Rowlingové, jež je nyní pod palbou kritiků a fanoušků za svůj postoj k translidem. Firma Working Partners sdružující několik nakladatelství ale Philipovou téměř okamžitě vyhodila.

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová na slavnostní premiéře hry Harry Potter a prokleté dítě. foto: Reuters

Gillian Philipová je známá spíše pod svým společným uměleckým pseudonymem Erin Hunterová, pod kterým píše a publikuje společně s dalšími šesti spisovatelkami. O popularitě knížek Erin Hunterové svědčí i to, že jich zhruba dvacet vyšlo i v češtině. Nejznámější série se jmenuje Kočičí válečníci. Kromě toho ale Philipová publikovala pod vlastním jménem i několik fantasy sérií. Ty ale česky nevyšly. 

Spisovatelka J. K. Rowlingová s manželem Neilem Murraym pózují na slavnostní...
J. K. Rowlingová vydá v září knihu pro dospělé čtenáře.

Philipová se provinila tím, že si ke svému jménu na Twitteru připsala: „Stojím za J. K. Rowlingovou (#IStandWithJKRowling).“ Populární hashtag na sociální síti používají ti, kteří souhlasí se spisovatelčinými názory ohledně translidí a toho, že menstruují jenom ženy. Hněv internetu na sebe nenechal dlouho čekat. Místo toho, aby se Philipová omluvila či tweet smazala, připsala k příspěvku: „Pojďte do mě, homofobové a vy, kteří nenávidíte lesbičky.“ 

„Světy stvořené Erin Hunterovou jsou tolerantní ke všem čtenářům. Chceme vám dát najevo, že Gillian Philipová již nadále nebude psát romány pod tímto pseudonymem,“ napsal v reakci James Noble, vrchní editor firmy Working Partners, která knihy Erin Hunterové pomáhá vydávat. 

Kauza Rowlingová

„Jsem zklamána, že všechna práce a profesionální přístup, který jsem nakladatelství HarperCollins a firmě Working Partners věnovala, vybledla kvůli nenávisti několika internetových trollů,“ napsala spisovatelka v oficiálním vyjádření.  Zároveň vyjádřila znepokojení nad tím, že se prosté obavy o ženská práva dnes vykládají jako transfobie.

Je nicméně pravdou, že Philipová publikovala na Twitteru na profilu nazvaném Erin Hunterová. Působilo to tak, že její názory sdílí uskupení všech sedmi autorek publikujících pod pseudonymem.

Spisovatelka je poslední obětí toho, pro co se nyní v angličtině vžil název cancel culture, kultura rušení. V podstatě jde o to, že se odstraňují umělci a předměty jejich duševního vlastnictví na základě názoru umělců nebo závadného obsahu předmětů. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...