Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Nechci obtěžovat‘. Pohřeb legendárního skladatele Morriconeho proběhl v tichosti, jak si přál

Poslední pozdrav pro skladatele Ennia Morriconeho na utkání italské fotbalové ligy mezi AC Milán a Juventusem Turín. foto: Reuters

Řím - V tichosti a jen za přítomnosti rodiny byl v úterý na předměstí Říma pohřben italský hudební skladatel Ennio Morricone, mnohými považovaný za jednu z největších osobností filmové hudby. Soukromý pohřeb si skladatel přál v nekrologu, který si sám sepsal krátce před smrtí. O pohřbu Morriconeho, který zemřel v noci na pondělí ve věku 91 letech v Římě, informovala v úterý večer některá italská média.
  9:11

„Já, Ennio Morricone, jsem zemřel. Oznamuji svou smrt všem svým přátelům, kteří mi vždy byli nablízku, i těm, které jsem nějakou dobu neviděl. Je těžké je všechny jmenovat,“ napsal Morricone v nekrologu. „Je jediný důvod, proč jsem se rozhodl s vámi všemi rozloučit tímto způsobem a proč jsem se rozhodl pro soukromý pohřeb: Nechci obtěžovat,“ dodal.

Děsivé horory i slavné gangsterky. Poslechněte si hudbu, o které možná nevíte, že ji složil Morricone

Podle deníku Il Messaggero byl za přítomnosti své manželky, dětí a vnoučat Morricone pohřben v úterý v 10:00 na hřbitově Laurentino na okraji Říma. Slavnostní rozloučení se konalo rovněž v soukromí v pondělí v 19:00 v kapli římské nemocnice, kde skladatel zemřel, napsal Il Messaggero. Podle některých zdrojů tam zazněla i hudba, kterou Morricone složil ke slavnému snímku Mise (1986).

Památku maestra Ennia Morriconeho uctili i během zápasu italské fotbalové ligy...
Ennio Morricone získal cenu za hudbu k filmu Osm Hrozných.

V pondělí vyjadřovali hlubokou lítost nad úmrtním oblíbeného skladatele mnozí umělci i politici. Vzpomínku mu věnovala i milánská opera La Scala, která v pondělí po čtyřměsíční přestávce vynucené koronavirem obnovila koncertní činnost i Morriconeho skladbami z filmu Bio Ráj (Nuovo Cinema Paradiso).

V Římě na zesnulého skladatele vzpomínají také tvůrci graffitti - v úterý se ve čtvrti Trastevere, nedaleko domu, v němž Morricone vyrostl, objevil jeho portrét se svatozáří a soškou Oscara, kterou dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a v roce 2016 za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných.

V úterý agentura ANSA s odvoláním na římskou radnici informovala, že v metru italského hlavního města bude celý jeden den znít Morriconeho hudba. Datum zatím není stanoveno.

Autor: