Skladatel Ennio Morricone (†91) byl pohřben v tichosti, jak si přál

V tichosti a jen za přítomnosti rodiny byl v úterý na předměstí Říma pohřben italský hudební skladatel Ennio Morricone, mnohými považovaný za jednu z největších osobností filmové hudby. Soukromý pohřeb si skladatel přál v nekrologu, který si sám sepsal krátce před smrtí.

O pohřbu Morriconeho, který zemřel v noci na pondělí ve věku 91 letech v Římě, informovala v úterý večer některá italská média.

"Já, Ennio Morricone, jsem zemřel. Oznamuji svou smrt všem svým přátelům, kteří mi vždy byli nablízku, i těm, které jsem nějakou dobu neviděl. Je těžké je všechny jmenovat," napsal Morricone v nekrologu. "Je jediný důvod, proč jsem se rozhodl s vámi všemi rozloučit tímto způsobem a proč jsem se rozhodl pro soukromý pohřeb: Nechci obtěžovat," dodal.

Podle deníku Il Messaggero byl za přítomnosti své manželky, dětí a vnoučat Morricone pohřben v úterý v 10:00 na hřbitově Laurentino na okraji Říma. Slavnostní rozloučení se konalo rovněž v soukromí v pondělí v 19:00 v kapli římské nemocnice, kde skladatel zemřel, napsal Il Messaggero. Podle některých zdrojů tam zazněla i hudba, kterou Morricone složil ke slavnému snímku Mise (1986).

V pondělí vyjadřovali hlubokou lítost nad úmrtním oblíbeného skladatele mnozí umělci i politici. Vzpomínku mu věnovala i milánská opera La Scala, která v pondělí po čtyřměsíční přestávce vynucené koronavirem obnovila koncertní činnost i Morriconeho skladbami z filmu Bio Ráj (Nuovo Cinema Paradiso).

V Římě na zesnulého skladatele vzpomínají také tvůrci graffitti - v úterý se ve čtvrti Trastevere, nedaleko domu, v němž Morricone vyrostl, objevil jeho portrét se svatozáří a soškou Oscara, kterou dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a v roce 2016 za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných.

V úterý agentura ANSA s odvoláním na římskou radnici informovala, že v metru italského hlavního města bude celý jeden den znít Morriconeho hudba. Datum zatím není stanoveno.

Související

Ennio Morricone, trojnásobný držitel ceny Grammy a autor mnoha slavných nejen filmových melodií.

Smrt Morriconeho zasáhla celý svět. Vzpomínají na něj umělci i politici

Na italského hudebního skladatele Ennia Morriconeho vzpomínají umělci i politici z celého světa. Italský prezident Sergio Matterella například ocenil, že Morricone pomohl šířit prestiž Itálie ve světě. Svůj obdiv autorovi legendární filmové hudby vyjádřil i věhlasný italský dirigent Riccardo Muti nebo italská herečka Monica Bellucciová. Morricone zemřel v noci na dnešek, bylo mu 91 let.
Ennio Morricone je italský hudební skladatel, obzvláště známý svou filmovou hudbou. Složil hudbu k více než 500 filmů a televizních seriálů. I když složil hudbu pouze ke 30 westernům, právě tato hudba je nejznámější.

Zemřel Ennio Morricone (†91), legenda filmové hudby

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, informují dnes italská média. Svými melodiemi doprovodil Morricone více než 500 filmů a seriálů, například legendární snímek Tenkrát na Západě. Mnohokrát zavítal i do České republiky, naposledy byl v lednu loňského roku v Praze. Tehdy si koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Více souvisejících

Ennio Morricone (skladatel) Itálie kultura Hudba

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy