Přes 80 milionů bude stát obnova Sídliště nad Lužnicí v Táboře, kde žije téměř třetina obyvatel města

8. červenec 2020 09:35

Táborské Sídliště nad Lužnicí čeká v příštích sedmi letech zásadní proměna. Za obnovu město zaplatí přes 80 milionů korun. Cílem je zlepšit podmínky pro bydlení zhruba deseti tisíc lidí, což je téměř třetina celkového počtu obyvatel.

„Sídliště je opravdu rozlehlé a jako první se bude obnovovat východní část, kde se nachází základní škola Helsinská, centrum Kaňka nebo známá restaurace U Soudku,“ popisuje mluvčí města Luboš Dvořák.

Podle něj je Sídliště nad Lužnicí posledním velkým sídlištěm v Táboře, které na obnovu čeká. S více než osmdesátimilionovou investicí městu pomůže dotace, která pokryje až polovinu nákladů.

„Revitalizace se týká komunikací, tedy silnic a chodníků, ale také zeleně, mobiliáře a dětských hřišť,“ upřesňuje Luboš Dvořák. Město zároveň plánuje postavit i nový parkovací dům pro 250 aut.

Čtěte také

Sídliště nad Lužnicí je staré 40 let. Podle obyvatele Ivana bylo projektováno pro mnohem menší počet aut, než je dnešní realita. „Ten nárůst aut je obrovský, je to dáno dobou. Zatím se vždycky někde nějaké místo najde, ale na úkor zeleně, chodníků,“ říká.

Místostarostka Michaela Petrová se domnívá, že nový parkovací dům problém s parkováním na sídlišti zcela nevyřeší, přesto hodně pomůže. „Předpokládáme, že během dvou až tří měsíců bude hotová studie proveditelnosti, dále už následují běžná povolovací řízení. Myslím si, že pokud se potom rozhodneme, že tady skutečně parkovací dům bude stát, do roka a půl to může být,“ uvádí.

V celkovém součtu tak město Tábor do rozvoje Sídliště nad Lužnicí investuje přes 160 milionů korun. Cílem je zlepšit podmínky pro bydlení v této části města, kde žije téměř třetina obyvatel.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související