Hlavní obsah

Za schvalování střelby v mešitách dostal muž ze Sokolovska podmínku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, pab

S trestem tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let odešel ve středu od Krajského soudu v Plzni Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku (31), který loni v březnu na internetu pochválil útočníka za zabití desítek muslimů ve dvou mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozilo až 15 let vězení.

Jiří Kantor u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Soud obhajobě obžalovaného neuvěřil. Jeho vztah k policii jasně dokumentuje tetování, které má na těle. Navíc ve článku, pod který napsal komentář, se o policii vůbec nehovoří,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Podle něj komentář přesáhl svobodu projevu. „Jednání obžalovaného nelze zlehčovat. Bylo to z jeho strany stupidní. Na druhou stranu ale jde o člověka, který nebyl nikdy soudně trestán, a to ani pro přestupek. Řádně pracuje a je otec rodiny,” zdůvodnil soudce výši trestu.

Kantor na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě ze zpravodajského serveru a připsal k tomu komentář "Za mě určitě pěkně provedená práce", uvedl žalobce Martin Bílý. Obžalovaný podle něj dále přijal přes internet video se záznamem střelby v mešitách a dále ho s komentáři sdílel.

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Krimi

Kantor u soudu řekl, že ho mrzí, co se stalo. Omluvil se za to, že jeho komentář byl špatně pochopen. Tvrdil, že slova o „pěkně provedené práci“ byla myšlena jako pochvala pro novozélandskou policii, která střelce rychle zadržela „Vůbec mi nenapadlo, že si to někdo může vyložit tak, že bych tím chválil střelce,“ dodal Kantor.

U soudu navíc zaznělo, že Kantor má na těle švabachem vytetované nápisy "ACAB" a "All cops are bastards" (Všichni policajti jsou parchanti), což je považováno za vyjádření odporu k policii i obecně státnímu systému.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil ve dvou mešitách 51 mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám