Hlavní obsah

Soud vyhlásil konkurz na ženu, která proslula jako fiktivní mluvčí

Na majetek Jany Mrencové byl vyhlášen konkurz.

Reklama

Jana Mrencová se v politice pohybovala od 90. let a celou dobu se jí dařilo být spíše v pozadí. Před rozhodnutím soudu uvedla, že nemá žádný majetek.

Článek

Plzeňský krajský soud vyhlásil minulý týden konkurz na majetek Jany Mrencové. Ženy, která proslula zejména tím, že pod jménem Lucie Proutníková dělala několik let fiktivní mluvčí bývalému jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi.

Jana Mrencová měla závazky v řádu desítek milionů korun. Z této částky dluží 6,8 milionu slovenskému miliardáři Pavolu Krúpovi. Dalších 5,3 milionu pak slovenské společnosti Vexelberg, jíž Krúpa dluh Mrencové postoupil.

Mrencová kromě toho podle soudního spisu uvedla, že má navíc závazky ve výši 36,9 milionu ve firmě Producentské centrum Profil Mariánské Lázně, ve které je polovičním společníkem.

„Soud má za osvědčené, že dlužník (Jana Mrencová) je v úpadku, neboť má více věřitelů se splatnými a dosud neuhrazenými pohledávkami po dobu delší třiceti dnů po lhůtě splatnosti, a tyto závazky není schopen plnit,“ zdůvodnila soudkyně Jiřina Novotná, proč na majetek Mrencové vyhlásila konkurz.

Rozhodnutí soud vynesl po dvou a tři čtvrtě roce, případ se protáhl mimo jiné kvůli tomu, že se Jana Mrencová ze zdravotních důvodů opakovaně z jednání u soudu omlouvala.

U soudu podle dokumentů uvedla, že už nyní nemá žádný majetek (s výjimkou věcí osobní potřeby) a vlastní jen poloviční podíl ve zmíněné firmě Producentské centrum Profil Mariánské Lázně.

Advokátka firmy Vexelberg Dana Holcman nechtěla komentovat, jak její klient hodnotí fakt, že verdikt přišel až téměř po třech letech.

„Od roku 2013 dosud si půjčila (Mrencová) minimálně 42 milionů korun, aniž by se v její majetkové sféře objevil jakýkoli majetek nabytý z prostředků zápůjček, aniž by se v majetkové sféře dlužnice nacházela pohledávka a aniž by se zapůjčené prostředky nacházely v majetkové sféře dlužnice v hotovosti či jako pohledávka vůči bance,“ shrnula pak advokátka Holcman ve vyjádření pro soud.

Jana Mrencová se k rozhodnutí soudu nevyjádřila. Poté, co se ji podařilo zastihnout na jejím mobilním telefonu, rozhovor obratem ukončila. Její obhájce Josef Pelech pak nebyl k zastižení, je tento týden na dovolené.

V květnu roku 2018 při výslechu na policii Mrencová uvedla, že si se svým druhem Milošem Skácelem peníze od Pavola Krúpy půjčila a do konce roku 2016 - jak se dohodli - mu je nevrátili.

Ve svém prohlášení pro soud pak tvrdila, že její dluh vůči Krúpovi není vykonatelný. „Jedná se o spornou pohledávku,“ napsala Mrencová soudu.

Další kauza skončila u soudu

Krajský soud v Plzni předloni řešil i jiný případ, který se týkal Mrencové. Byla obžalována, že po někdejším místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkém chtěla peníze, když zařídí, aby o něm v novinách nevyšel článek, který by ho poškodil.

Odsouzena nakonec byla ke dvouleté podmínce a zaplacení peněžitého trestu ve výši 25 tisíc korun. Loni v lednu odmítl Nejvyšší soud v této kauze její dovolání.

Mrencová se v politice pohybuje od 90. let. Na komunikaci si ji najímali ministři vlády Miloše Zemana v roce 1998, pracovala také téměř pro všechny politické strany – od ČSSD, KSČM přes některé členy ODS až po Věci veřejné.

Reklama

Doporučované