Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Intel není jediný. Apple prý nepočítá ani s AMD

Intel není jediný. Apple prý nepočítá ani s AMD

Události

Americký technologický gigant Apple na konci června potvrdil, že budoucí počítače bude nabízet s procesory z vlastní produkce. Jak se ale nyní ukazuje, vedení podniku údajně počítá i s vlastními grafickými kartami.

Počítače s logem nakousnutého jablka v posledních letech prakticky vždy stavěly na procesorech od Intelu. Pokud byly vybaveny i dedikovanou grafikou, šlo o některý z modelů od AMD. Vedení amerického podniku se však již na konci června na WWDC nechalo slyšet, že s Intelem do budoucna nepočítá.

Podle serveru Gizmodo je toto oznámení však jen jedním dílem skládačky. Přechod na architekturu ARM totiž znamená údajně také to, že počítače s logem nakousnutého jablka nebudou nadále vybaveny grafikami od AMD. Byť to Apple zatím oficiálně nepotvrdil, pracuje prý i na vlastní grafice – podobně jako je tomu například v iPadu Pro.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Apple iPad Pro

 

Nový čip, který nahradí procesory od Intelu, se jmenuje Apple Silicon. V prvním počítači by se měl objevit již letos na podzim. Do dvou let pak jím budou podle současných plánů amerického technologického gigantu vybaveny všechny počítače s logem nakousnutého jablka.

S trochou nadsázky se dá říct, že na vývoji pracoval posledních deset let – přesně tolika generací čipů pro iPhony jsme se z dílny Applu dočkali. Apple je přitom v průběhu zvládl vyladit tak, že poslední generace Apple A13x je již tak výkonná, že iPad Pro se směle může v pracovním nasazení měřit s notebooky. Právě to bylo podle šéfa Applu Tima Cooka impulzem k tomu, aby se Apple rozhodl vrhnout na vývoj nové architektury pro vlastní počítače.

Zástupci počítačového gigantu se nicméně nechali slyšet, že při pracích na nových čipech brali v potaz také úspornou edici Apple S5, která tepe v chytrých hodinkách Apple Watch. Nové čipy řady Silicon by údajně měly být spojením toho nejlepšího z edic Apple S a Apple A. Podporovány budou i pokročilé technologie, jako jsou Secure Enclave, Neural engine či strojové učení. Na reálné testy výkonu si samozřejmě budeme muset ještě počkat.

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze.

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru