Nejlepší filmy Johnnyho Deppa, herce s bohémskou minulostí

Johnnymu Deppovi v posledních letech možná došla šťáva, výborné role a nezapomenutelné filmy z minulosti mu už ale nikdo neodpáře. Herce s bouřlivou historií a oblíbence Tima Burtona brzy uvidíme ve hvězdném dramatu Waiting for the Barbarians, a tak jsme zavzpomínali na jeho nejlepší počiny napříč celou kariérou.

Benny a Joon

Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Benny má sestru Joon, která trpí duševní chorobou. Věnuje jí veškerý svůj čas a na sebe zapomíná. Vše se ale změní, když do jejich životů jednoho dne vstoupí Sam (Johnny Depp), výstřední mladík, jehož bláznivým kouskům nelze odolat. Samova společnost ovlivní Bennyho i Joon tak, jak si nikdy nedovedli představit…

Co žere Gilberta Grapea

Zdroj: Paramount Pictures

Ačkoli v Endoře lišky dávají dobrou noc, Gilbert Grape (Johnny Depp) si na nudu stěžovat nemůže. Stará se o rodinu, ve které chybějí otec i matka, a aby toho nebylo málo, má na krku retardovaného Arnieho (Leonardo DiCaprio). Péče o mladšího bratra je vlastně hlavní náplní Gilbertova života. Pro mnohé DiCapriův vůbec nejlepší výkon. Není se čemu divit. V jeho tehdejších osmnácti letech dokázal zastínit i Johnnyho Deppa. Jeho mentálně postižený Arnie je ztvárněn naprosto dokonale. Věříte mu každé gesto, těšíte se na každou chvíli, kdy se objeví na plátně a nestrhnete z něj oči.

Čokoláda

Zdroj: H.C.E.

Nikdo si nedokázal představit, jaký dopad bude mít Viannein (Juliette Binoche) příjezd do poklidného, tradičního francouzského městečka, kde se za posledních sto let život vůbec nezměnil. Záhadná žena vytváří ve svém zcela neobvyklém obchůdku s čokoládou neodolatelné sladkosti a jako zázrakem se jí daří puritánské obyvatele města přesvědčit, aby se nebáli oddávat svým vlastním pokušením a radostem. Když pak do města přijede pohledný irský cikán (Johnny Depp), Vianne v sobě konečně probudí své vlastní skryté touhy. Komedie o tom, jak jediné sladké sousto dokáže změnit člověka, lidské vztahy i celé město. Čokoláda jee příběhem pokušení, odříkání a otevření citům – komedií o vznikající maloměstské válce plné jiskrných vášní a strachu způsobených otevřením tajemného obchodu s čokoládou. Scénář filmu napsal Nelson Jacobs na motivy vysoce ceněného románu Joanne Harrise Roberta.

Ed Wood

Zdroj: Buena Vista Pictures

I když je Jack Sparrow tolikrát vychvalovaný pirát, u mě vítězí výkon Deppa právě v Ed Woodovi. Tim Burton opět vytvořil osobitý film s několika úsměvnými a sentimentálními scénami. Další výrazný herecký výkon předvedl Martin Landau jako vyhaslá hvězda Bela Lugosi aka Dracula. Burton přesně vytyčil zapálení Wooda s jeho kýčovitostí, brakem a levnými filmy s minimální podporou peněz, diváků a dokonce i vlastního štábu. Přestože si ode mě Burton plný počet nevydupal, budiž mu aspoň fakt, že vzdal hold nejhoršímu režisérovi všech dob. A byla to podívaná krásná. „Kamera! Jede. Zvuk! Ede, ten přece nemáme.“ (Radek Neuman)

Hledání Země Nezemě

Zdroj: Miramax Films

Životopisný snímek o autorovi slavného románu o Petru Panovi je zasazen na počátek 20. století. James Barrie (Johnny Depp) se setkává s rodinou, kde vyrůstají 4 děti bez otce a právě zde dostává inspiraci pro nesmrtelné osudy Petra Pana. Film je vlastně jakousi mapou cesty od nápadu až po konečné uvedení v divadle. Deppovi skvěle sekunduje Kate Winslet v roli matky a jedno z dětí, mladý herec Freddie Highmore (Karlík z Karlíka a továrny na čokoládu)  si vysloužil nejedno ocenění. Samotný film pak získal Oscara za nejlepší hudbu a dalších 6 jich neproměnil. (Anna Svatková)

Karlík a továrna na čokoládu

Zdroj: Warner Bros.

Nejvíce pohádkový Tim Burton. Příběh chudého chlapce je poučným filmem o zlozvycích a špatných vlastnostech dětí i dospělých. V hlavní roli majitele továrny na čokoládu opět nalezneme Johnnyho Deppa, Helenu Bonham Carter v roli maminky a objeví se i nezapomenutelný starý zubařský otec Christopher Lee. Willy Wonka, majitel továrny, možná trochu z nudy nebo v záchvatu hledání dědice, uspořádá soutěž o návštěvu jeho továrny. Každé dítě chce samozřejmě vyhrát, některé si kupují tuny čokolády ve snaze získat dárkový kupon, několika z nich se to i povede. A pak je tady Karlík, chudý chlapec, který si může čokoládu dovolit jen o svátcích. Hádejte, kdo nakonec získá hlavní cenu a co více, přátelství samotného Wonky? Film doprovází hudební vystoupení tzv. umpalumpů (všechny je hraje indický herec Deep Roy). (Anna Svatková)

Kokain

Zdroj: New Line Cinema

Příběh celkem nevýznamného Američana, jež se v 70. letech ocitl v centru mezinárodního obchodu s drogami, který tehdy zaznamenával mimořádný vzestup. George Jung (Johnny Depp) se během pár let přeměnil z místní školní fotbalové hvězdy na největšího dovozce kolumbijského kokainu. Snímek sleduje pravdivý životní příběh Junga. Začíná v 60. letech, kdy George poprvé zjistil, co to vlastně jsou drogy a ze začátku poměrně nevinně koketoval s prodejem marihuany – jednoduchý výdělek. Netrvalo dlouho a stal se z něj profesionální pašerák, vyšplhal až na vrchol žebříčku. (Barbora Dršková)

Krycí jméno Donnie Brasco

Zdroj: TriStar Pictures

Snímek z prostředí newyorské mafie Krycí jméno Donnie Brasco vznikl podle skutečných událostí: zachycuje úspěšnou akci FBI, jejíž agent Joe Pistone pod falešným jménem pronikl mezi mafiány a strávil sedm let mapováním jejich činnosti. Jde o zasvěcený, velmi prodrobný a autentický pohled do světa organizovaného zločinu. Režisér snímku Mike Newell se soustřeďuje na postižení neobvyklých vztahů uvnitř zvláštní, uzavřené komunity, založené na „feudálním“ způsobu organizace a řízení. Každodenní život příslušníků podsvětí, se zaběhanými modely chování či ritualizovaným způsobem mluvy, představuje Newell v hodně syrovém světle.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

Zdroj: Warner Bros.

Ideální animovaný snímek pro milovníky Tima Burtona a jeho ponurých příběhů. Tento film je částečně inspirován historickými událostmi a všudypřítomná tématika smrti z něj dělá takřka zapovězenou podívanou pro děti. Viktor a Viktorie jsou mladým párem, jež má domluvenou svatbu, ale mladík nezvládá nácvik ceremoniálu. Zkouší se slib naučit v temném hvozdě, ale když jej pronese a prsten navleče na větev stromu, oživí tak mrtvou nevěstu Emily. Ta jej odnese do podsvětí, ale Viktor si uvědomí, že miluje právě živou Viktorii. Spustí se sled událostí, kdy živým působí jejich smrtelnost problém a mrtvým naopak. Zvládne Viktor získat zpět svou milou, aniž by ublížil mrtvé Emily, která jej opravdu začne milovat? (Lenka Hrůzová)

Mrtvý muž

Zdroj: Miramax Films

Do zábavné westernové parodie obsadil režisér tehdy velmi nadějného a oblíbeného Johnnyho Deppa a nemohl vybrat lépe. Depp díky svému osobitému stylu hraní, udělal z role ikonickou postavu a snímek se řadí mezi nejoblíbenější filmy filmových fanoušků. William Blake odjíždí po smrti rodičů na divoký západ, aby si zde našel práci a usadil se. Shoda náhod z něj ale záhy udělá psance, zabijáka a prostě hledaného člověka, což jeho život obrátí naruby. Záchranným lanem se pro něj stává indián jménem Nikdo, díky kterému se naučí na svět dívat jinak. (Tereza Filounková)

Ospalá díra

Zdroj: Paramount Pictures

Kultovní režisér Tim Burton se inspiroval povídkou Washingtona Irvinga, aby klasickému hrůzostrašnému příběhu o tajemném jezdci bez hlavy dodal další žánrový rozměr. V této verzi je na samém konci 18. století newyorský policejní detektiv Ichabod Crane (Johnny Depp), mladý muž, který při své práci využívá všechny dostupné objevy moderní vědy a techniky, pověřen nelehkým úkolem. V zapadlém městečku Ospalá díra, místě jakoby odříznutém od okolního světa, má vyšetřit a odhalit pachatele série více než záhadných vražd.

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly

Zdroj: Buena Vista Pictures

Film s prokletím v názvu paradoxně zlomil dlouholeté prokletí pirátských filmů, které v kinech často propadaly. Piráti z Karibiku stojí na ztřeštěném KAPITÁNU Jacku Sparrowovi v podání Johnnyho Deppa. U Pirátů z Karibiku zafungoval skvělý mix zábavy a akce. Celosvětově snímek vydělal více než 650 milionů amerických dolarů. Nebylo tedy divu, že Prokletí Černé perly odstartovalo celou sérii filmů, jejíž už páté pokračování připlulo do kin po celém světě. (Štěpán Šanda)

Střihoruký Edward

Zdroj: 20th Century Fox

Nejpohádkovější z pohádek geniálního kouzelníka Tima Burtona miluji od dětství. Příběh Edwarda, který byl stvořen v laboratoři šíleného vědce, vás prostě vezme za srdce. Než ho jeho stvořitel stačil dokončit, postihla ho smrt, tak má chudák Edward místo rukou nůžky. Žije osamělý život na pohádkovém hradě, až ho jednoho dne objeví Avon Lady, která ho vezme do svého domu mezi „normální“ obyvatele. Nešťastný Edward se zamiluje do krásné dcery své hostitelky takovým způsobem, že je schopen pro ni udělat cokoliv. Mladá slečna však jeho lásku neopětuje a vše se změní k horšímu. Emočně vyčerpávající závěr je dle mě jedním z nejlepších the endů všech dob. Když sněží, já pobrekávám. Filmu, kromě vždy dokonalého Burtona vévodí herecké duo Johnny Depp a Winona Ryder, kteří se během natáčení stihli zasnoubit. Třešničkou je poetická hudba Dannyho Elfmana. (Anna Svatková)

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Zdroj: Warner Bros.

Tradiční dvojice Depp-Bonham Carter tvoří v tomto filmovém muzikálu ústřední pár. Sweeney Todd je tradičním burtonovským počinem, od temného prostředí, přes krvavý romantismus až po teatrálnost jemu vlastní. Příběh holiče, který se chce pomstít za křivdy způsobené jemu a jeho rodině, je zasazen do Londýna 19. století. Sweeney se po příjezdu seznamuje s místní nepříliš nadanou pekařkou paní Lowettovou a společně spolu vymyslí ďábelský plán. Totiž holičství bude přímo spojeno s pekárnou a z nebohých obětí se stanou masové bochánky… Jak už všichni určitě víte, nedočkáme se dobrého a pozitivního konce. Herci ve filmu opravdu zpívají, nikdo je „nedabuje“! (Anna Svatková)