„Akciová společnost PCT získá především větší autonomii a akceschopnost, než jakou měla jako městská příspěvkové organizace. Jejím hlavním posláním bude uvést do praxe novou koncepci turismu, která vznikla ve shodě napříč celým pražským politickým spektrem. Pomocí této koncepce se chceme vypořádat s negativními projevy turismu, které trápí Pražany několik posledních let, a chceme směřovat k dlouhodobě udržitelnému turismu. Těším na spolupráci s novým vedením,“ řekla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Hlavním město díky sérii rozhodnutí na půdě Rady i Zastupitelstva hl. m. Prahy dokončilo dlouhotrvající proces, který kromě zvýšení efektivity destinačního managementu bude rovněž znamenat vyšší příjmy do rozpočtu hlavního města a možnost výrazněji investovat do kultivace cestovního ruchu. I přes relativně komplikovaný proces z pohledu všech zainteresovaných institucí, tedy hlavního města Prahy, Prague City Tourism příspěvkové organizace i Prague City Tourism akciové společnosti, byl převod činností dokončen zcela v souladu s plánovaným harmonogramem.

Aktuálně je hlavní prioritou PCT zajištění programu #vprazejakodoma, který již plně funguje. Město od něj očekává zmírnění fatálních ekonomických následků krize v souvislosti s koronavirovou krizí, přičemž škody pouze na území hlavního města činí až 80 % ze 100 miliard korun, což je průměrná roční spotřeba cestovního ruchu v Praze a třetina celkové spotřeby cestovního ruchu v celé České republice. Program motivuje návštěvníky k pobytu v Praze systémem benefitů v podobě návštěv významných atraktivních míst zdarma či využívání certifikovaných průvodců. Webová stránka programu je www.vprazejakodoma.cz.

V dalších měsících čeká PCT ještě převzetí agendy podpory kongresového cestovního ruchu ve spolupráci s Prague Convention Bureau, převzetí správy pražských věží a spuštění turistické karty Prague Visitor Pass, kterou organizace připravuje ve spolupráci s Operátorem ICT. Zároveň Prague City Tourism chystá podstatné navýšení kapacity průvodcovských služeb pro Pražany a domácí návštěvníky metropole nejen v systému vlastivědných procházek.

Činnost organizace se kromě pokynů zakladatele bude především řídit novou Koncepcí příjezdového cestovního ruchu, která obsahuje dlouhodobý a komplexní plán pro rozvoj destinačního managementu na území hlavního města Prahy. Veškeré činnosti dosavadní příspěvkové organizace Pražská informační služba zůstanou v nové akciové společnosti zachovány včetně funkčnosti všech informačních center, průvodcovských služeb, odborných a certifikačních činností i informačních databází. Všichni zaměstnanci příspěvkové organizace totiž hromadně přechází do akciové společnosti spolu se svými agendami. V čele představenstva společnosti je František Cipro, místopředsedou je Václav Novotný a členkou Jana Adamcová.