Meky

Meky Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film jedenáctý: Dlouho očekávaná, světová premiéra československého dokumentu Meky

Co mají společného českoslovenští skejťáci z 80. let a Miro Žbirka? Lásku k muzice, vzdor vůči komunistické tuposti a pozornost filmaře, novináře a spisovatele Šimona Šafránka. Ten po dokumentu King Skate, za který loni získal Českého lva, ve svém novém snímku rekapituluje život a kariéru stálice tuzemské hudební scény.

Některé peripetie „Mekyho“ osudu jsou poměrně známé: otec Slovák a matka Angličanka, láska k Beatles, tragická smrt bratra Jasona, skupiny Modus a Limit a posléze sólová dráha… Žbirka byl také po Waldemaru Matuškovi teprve druhým zpěvákem, který sebral Karlu Gottovi Zlatého slavíka. K tomu všemu se muzikant na kameru více či méně otevřeně vyjadřuje.

Stejně jako v případě King Skate jsou i ve filmu Meky faktické informace stejně důležité jako to, jakým způsobem je Šafránek se střihačem Šimonem Hájkem podávají. Meky je strhující klipová jízda, která po divoké „představovací“ koláži záběrů na přivítanou poměrně chronologicky projíždí Žbirkovou dráhou a zasazuje ji do širšího kontextu.

Mladší generace si třeba nedokáží představit, že komunistický režim mohl Modusu zarazit nahrávání debutové desky jen na základě jediné nepříznivé věty v oficiálním tisku. Odvrácenou stránku kariéry hudebního idolu zase ilustrují situace, kdy Žbirka kvůli turné po Skandinávii neviděl sedm měsíců svou malou dceru Denisu, která se ho potom bála jako cizího. Dojetí pak vzbuzují scény nahrávání v legendárních studiích Abbey Road.

Nejdokonalejší je pak film ve chvílích, kdy ilustruje nebo kontrapunkticky doplňuje vyprávění Žbirky či dalších postav díky nesmírně pečlivě dohledaným archívním materiálům a pomocí rprecizního střihu. Vzpomínky na demolici bratislavského klubu PKO, šikana od příslušníků SNB kvůli dlouhým vlasům a další reminiscence tak získávají skvělý vizuální rozměr. Kouzlem střihu také vznikají některé z emocionálně nejsilnějších a nejvýmluvnějších okamžiků – třeba rozkoly se spoluhráči Jánem Lehotským a Lacem Lučeničem.

Půlnoční uvedení King Skate ve Velkém sále hotelu Thermal před dvěma lety s delegací čítající desítky lidí na pódiu patřilo k nejbouřlivějším karlovarským festivalovým premiérám za mnoho posledních ročníků. Žbirkovy písničky Biely kvet, Atlantída, Čo bolí, to prebolí, Katka, Prvá a další zná u nás navíc skoro každý, dokonce i když si to možná ani neuvědomuje.

A tak se klidně může stát, že světová premiéra Mekyho rozezpívá ve stejnou chvíli 96 kin v celé České republice.

Světovou premiéru filmu Meky uvidíte ve středu 8. července ve 20:00 hodin. Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary ve Vašem kině najdete v příloze Excellent Film, vloženém do Reflexu č. 27. 

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív