Odsouzený z metanolové kauzy neuspěl s ústavní stížností, dostal 7 let

Alexander Jordán neuspěl s ústavní stížností proti sedmiletému trestu vyměřenému ve zlínské větvi metanolové kauzy. Podle pravomocného verdiktu se dopustil ohrožování zdraví závadnými potravinami. Usnesení je dostupné v databázi Ústavního soudu.

Jordán podle verdiktu v roce 2012 pokoutně koupil 300 litrů směsi, u které nemohl zaručit zdravotní nezávadnost a kvalitu alkoholu. Prodal ji dalšímu člověku, který ze směsi vyrobil závadné nápoje. Po jejich vypití zemřeli ve Zlíně tři lidé, dalších sedm utrpělo těžkou újmu na zdraví.

V ústavní stížnosti Jordán uváděl, že se justice nevypořádala s argumenty obhajoby a vycházela spíše "z vlastních nepodložených úvah." Podle ústavních soudců ale Jordán podobné námitky neúspěšně uplatňoval už v odvolacím a dovolacím řízení, stížnost tak nepřinesla žádné argumenty v ústavněprávní rovině.

"Není pochyb, že všechny stupně obecných soudů se touto částí metanolové kauzy důkladně zabývaly a vzaly v potaz všechny podstatné okolnosti případu, vycházely z potřebného množství důkazů, náležitě je hodnotily jednotlivě, ve vzájemných souvislostech i v kontextu obhajoby stěžovatele," stojí v usnesení.

Ústavní soud se stížností zabýval od roku 2018. Před tím se Jordán spolu s Martinem Jiroutem a Martinem Cekotou neúspěšně obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud. Jirout dostal devět, Cekota osm let vězení. Také Cekota podal ústavní stížnost, soud ji už dříve odmítl, stejně jako podněty doživotně potrestaných míchačů metanolem kontaminované směsi Tomáše Křepely ze Zlína a Slováka Rudolfa Fiana.

Související

Více souvisejících

Kauza pančovaný alkohol kauza: metylalkohol Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 26 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy