Nejlepší Morriconeho díla živě. V exkluzivním streamu nabízíme dosud nevydaný koncert z Kodaně

8. červenec 2020

Poslechněte si mimořádný koncert s výběrem Morriconeho klasických i novějších skladeb, natočený pro Dánský rozhlas 5. ledna 2018. Z celkem jedenácti skladeb tvoří osm Morriconeho díla – známé melodie z filmů Sergia Leoneho, ale také třeba z nedávného tarantinovského westernu Osm hrozných (The Hateful Eight).

Do programu pak dobře zapadají tři kompozice dalších ikonických skladatelů filmové hudby. Bernard Herrmann proslul spoluprací s Alfredem Hitchcockem, Nino Rota umocnil atmosféru snímků Federica Felliniho nebo Francise Forda Coppoly. Píseň z filmu Kill Bill nazpívala původně už v roce 1966 americká zpěvačka Cher.

PROGRAM

The Big Gundown – The Verdict
A Fistful of Dollars – Main Theme
The Hateful Eight – Overture
Man with a Harmonica / Cheyenne / Once Upon a Time in the West Main Theme
B. Herrmann: Taxi Driver – A Night Piece
The Untouchables – The Strength of the Righteous
The Good, the Bad, the Ugly / The Ecstasy of Gold
Once Upon a Time in America – Deborah's Theme / Poverty
S. Bono: Kill Bill – Bang Bang, My Baby Shot Me Down
The Sicilian Clan Suite
N. Rota: The Godfather – Orchestral Suite

Původní díla upravili pro rozšířené obsazení současní evropští aranžéři Matthlas Keller či Thommy Andersson. Mads Kjølby obstaral v roli sólisty party kytary, mandolíny a banja. Koncert dirigovala Sarah Hicks.

Ennio Morricone

Během své kariéry napsal Morricone přes 600 skladeb, z toho většinu pro film a televizi. Svá díla uváděl často koncertně až do svých 90 let. Zemřel v pondělí v 91 letech na následky pádu v rodném Římě.

Pestrý program uvedl Dánský národní symfonický orchestr společně s Dánským národním koncertním sborem a hosty na své ikonické domovské scéně DR Koncerthuset, navržené architektem Jeanem Nouvelem.

autor: Jan Mazura
Spustit audio