Legenda jménem Koss Porta Pro Zdroj: Koss

Legenda jménem Koss Porta Pro | Zdroj: Koss

Porta Pro KTC přidala mikrofon a regulátor hlasitosti Zdroj: Koss

Porta Pro KTC přidala mikrofon a regulátor hlasitosti | Zdroj: Koss

Porta Pro Wireless jsou bezdrátová, ale jen s dvouletou zárukou Zdroj: Koss

Porta Pro Wireless jsou bezdrátová, ale jen s dvouletou zárukou | Zdroj: Koss

Porta Pro CS je speciální česká edice Zdroj: Koss

Porta Pro CS je speciální česká edice | Zdroj: Koss

Koss vyrobil i zelená Porta Pro pro Alzu Zdroj: Alza

Koss vyrobil i zelená Porta Pro pro Alzu | Zdroj: Alza

Neméně slavná Koss UR40 Zdroj: Koss

Neméně slavná Koss UR40 | Zdroj: Koss

Koss KSC75 Zdroj: Koss

Koss KSC75 | Zdroj: Koss

Koss The Plug Zdroj: Koss

Koss The Plug | Zdroj: Koss

Koss Pro4S Zdroj: Koss

Koss Pro4S | Zdroj: Koss

Koss BT 540i Zdroj: Koss

Koss BT 540i | Zdroj: Koss

Porta Pro KTC přidala mikrofon a regulátor hlasitosti Zdroj: Koss
Porta Pro Wireless jsou bezdrátová, ale jen s dvouletou zárukou Zdroj: Koss
Porta Pro CS je speciální česká edice Zdroj: Koss
Koss vyrobil i zelená Porta Pro pro Alzu Zdroj: Alza
10
Fotogalerie

Dokud vás smrt nerozdělí. Jak funguje doživotní záruka na sluchátka Koss?

„Na doživotí, to jako do konce života?“ zaznělo v jedné české pohádce. A přesně takhle funguje i záruka na sluchátka Koss. Americká firma patří mezi několik málo výjimek v oboru elektra, kde doživotní záruka není završena koncem výroby daného produktu, ale datem úmrtí prvního majitele.

Zákonem definovaná záruka pro spotřebitele trvá dva roky a má několik podmínek, které je třeba splnit. Nevztahuje se například na běžné opotřebení či mechanické poškození zapříčiněné nesprávným zacházením.

Koss se na důvod neptá. Servisní středisko přijme klidně i úmyslně poškozené zboží. Jen musí být v takovém stavu, aby jej bylo možné identifikovat. V průběhu majitelova života lze sluchátka opravovat či vyměňovat opakovaně. A pokud se již daný produkt nebude vyrábět, Koss jej vymění za podobný ve stejné cenové relaci.

Koss Porta Pro jsou stále nejpopulárnějšími sluchátky, vyrábí se nepřetržitě od roku 1984

Nadstandardní služba ale není zdarma. Každá oprava stojí 300 Kč, při registraci po koupi je poplatek jen 50 Kč. Dalších 140 Kč (či 90 Kč při platbě předem) stojí zaslání zboží zpět, pokud si jej nevyzvednete osobně. Servis v Česku provádí společnost Eurostar Ostrava.

Záruka se vztahuje na několik desítek sluchátek značky Koss, u všech ale musí být doživotní záruka explicitně zmíněna. Kupříkladu oblíbená Porta Pro se prodávají i ve variantě s klasickou dvouletou zárukou (a jsou o dvě stovky levnější). U bezdrátových modelů pak záruka bude vždy jen dvouletá, protože zkrátka mají více elektroniky, která se může pokazit či opotřebit (Bluetooth, tlačítka, DAC přijímač, akumulátor...).

Málo inovací

Kromě záruky jsou Kossy proslulé i jakousi konzervativností. V době vzniku některá sluchátka zaujala unikátní konstrukcí a odvážnými nápady. Dnes už ale značka příliš neexperimentuje. Nové technologie jako Bluetooth, ANC, magneto-planární měniče, true wireless apod. přicházejí pomalu či vůbec. Výrobci také utekly důležité trhy s mobily nebo příslušenstvím pro hráče...

PS: V minulosti poskytovala doživotní záruku na vybraná sluchátka také společnost Skullcandy. Dodnes ji u některých levných špuntů nabízí také JLab Audio. V obou případech to ale byla záruka trvající po dobu výroby produktu. Znáte i jiné značky s podobnou výhodou?

Určitě si přečtěte

Články odjinud