Karlovarský kraj slaví 20 let. Připomeňte si, kdo stál v jeho čele

Josef Novotný: Doufám, že lázeňství přežije

V pořadí druhým hejtmanem Karlovarského kraje se stal v roce 2008 Josef Novotný (tehdy za ČSSD). V čele kraje byl déle než 6 let a za jeden ze svých velkých úspěchů považuje to, že v době finanční krize se mu podařilo Karlovarský kraj nezadlužit.

Josef Novotný se narodil 14. prosince 1952 v Českých Budějovicích, absolvoval Gymnázium v Sokolově a na Univerzitě Karlově matematicko-fyzikální fakultu a fakultu tělesné výchovy a sportu. Učil na gymnáziu a pedagogické škole v Karlových Varech i na Středním odborném učilišti strojírenském v Sokolově. Pracoval také jako ředitel na Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov.

Působil jako zastupitel města Sokolov a poslanec Poslanecké sněmovny a Parlamentu ČR. Jako člen ČSSD nastoupil v roce 2008 do čela Karlovarského kraje. Pozici hejtmana pak zastával do ledna 2015. Ve stejném roce z ČSSD vystoupil.

Rozhodnutí jít do politiky pro Josefa Novotného prý vyplynulo z celého jeho vývoje. „Už od mládí jsem byl svými rodiči veden k takovému pomáhání lidem. Doučoval jsem své spolužáky. Když jsme byli trošku starší, tak jsme si budovali svá hřiště, takže to vyplynulo,“ vzpomíná Novotný.

Setkávání s realitou

Přiznává, že v začátkách byl ale velice naivní. „Myslel jsem si, že všechno co bude člověk dělat, se bude líbit i všem lidem. Myslel jsem si, že člověk bude dělat nějaké věci, ale pak přišel úředník a řekl, ono to tak nejde. Ze začátku to bylo moje setkávání s realitou,“ řekl v pořadí druhý hejtman Karlovarského kraje.

Za jeden ze svých velkých úspěchů Novotný považuje to, že v době finanční krize se mu podařilo Karlovarský kraj nezadlužit: „Když jsem nastupoval, tak byla doba finanční krize. Během jednoho roku kraj ztratil minimálně třetinu příjmů. Takže za největší úspěch považuji to, že v době finanční krize se podařilo kraj nezadlužit a podařila se udržet dopravní obslužnost.“

Karlovarský kraj má co nabídnout

Co pozitivního Josefa Novotného napadne, když se řekne Karlovarský kraj? „Je to kraj, který má co nabídnout. Je tady krásná příroda. Musím samozřejmě zmínit lázeňství, které v současné době prochází opravdu těžkou dobou. Doufám, že přežije a dostane se zase na tu původní úroveň. Samozřejmě si myslím, že je tady spousta pracovitých lidí. Karlovarský kraj, si myslím, bude nadále moc pěkný a klidný,“ uzavřel Novotný.

Více v rozhovoru:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.