Hlavní obsah

Svátek blues a funku začne 12. listopadu v Šumperku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacátý ročník mezinárodního festivalu Blues Alive se bude konat v plném rozsahu s mnoha zahraničními hosty, oznámili pořadatelé. Šumperský svátek blues a funku (12. až 14. listopadu) tak patří k několika málo akcím, které koronavirus neovlivnil.

Foto: Lisa Gray

Bernard Alisson

Článek

Do Šumperka zavítají americký slide-kytarista Lil' Ed Williams, člen doprovodné kapely Muddyho Waterse John Primer nebo funkový, jazzový a rhythm & bluesový saxofonista Pee Wee Ellis.

„Jako festival propagující už pětadvacet let hudbu s tak hlubokými kořeny ve Spojených státech jsme měli přípravu letošního ´koronavirového´ ročníku značně ztíženou. Jsme si nicméně jisti, že festival v podobě, v jaké jej nyní představujeme, proběhne. Věřím, že udržíme tradici akce, která v minulosti zaznamenala jen skutečně velmi výjimečné programové změny,” uvedl ředitel festivalu Vladimír Rybička.

„Domnívám se, že se nám i přes nelehkou situaci podařilo sestavit velmi lákavý program, který představí jak legendy našeho žánru, tak zcela čerstvé objevy a přísliby do budoucna,” podotknul dramaturg přehlídky Ondřej Bezr.

Foto: Paul Natkin

Lil' Ed Williams s kapelou The Blues Imperials

„Letos jsme výjimečné kladli důraz i na domácí scénu. Nejen proto, že si o české muzikanty naši pravidelní návštěvníci říkají, ale i z toho důvodu, že jsme chtěli českou bluesovou scénu po dlouhých měsících karantény podpořit.”

Za hlavní hvězdu bude letos zřejmě kytarista Lil' Ed Williams s kapelou The Blues Imperials. Přivážejí moderní chicagské kytarové blues. Ale mezi těžké váhy patří i  americký saxofonista Pee Wee Ellis, který hrával s Jamesem Brownem a Van Morrisonem. V jeho případě nejde o klasické blues, ale spíše jazz-funk s kořeny v šedesátých a sedmdesátých letech.

Na Blues Alive se sejdou české a slovenské legendy - Luboš Andršt Blues Band a Peter Lipa, kteří tak obnoví dnes již neexistující kapelu. Pokřtěna bude i biografická kniha Luboše Andršta a Ondřeje Bezra Ještě hraju vestoje. Role kmotra se ujme další česká legenda Michal Prokop, který samozřejmě také zazpívá.

Z dalších jmen lze uvést třeba pianistu a varhaníka Bruce Katze a harmonikáře Gilese Robsona a kytaristu Bernarda Allisona, který už kdysi vystupoval jako host v programu svého slavného otce Luthera Allisona v Praze.

Rakouský bluesový písničkář Hans Theessink je milovníkem dřevních bluesových stylů i hudebních nástrojů, na Blues Alive poprvé koncertoval již v roce 2003. V čele big bandu dorazí do Šumperka fenomenální maďarský harmonikář Mátyás Pribojszki. Formace nese název Jumping Matt and his Combo feat. Custom Big Band.

Vstupenky a další podrobnosti najdete na www.bluesalive.cz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám