BK MLADÁ BOLESLAV

Petr Haken: Letošní sezóna bude těžká, ale věřím, že jsme připraveni

9. 7. 2020
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Mladí Bruslaři jsou od května v jednom kole. Úvodní část suché přípravy už mají úspěšně za sebou. Na průběh tréninků jsme se zeptali hlavního kouče akademie Petra Hakena, který se mimo jiné rozpovídal i o fungování mládežnických kategorií, pohybových kurzů a vyhlídkách na novou sezónu. Více informací se dozvíte v článku níže.

Pane trenére, jak hodnotíte přípravu jako celek? Jaký byl rozjezd?

Po trochu komplikovaném začátku, kdy jsme byli omezeni situací, která tady nastala, tak bych řekl, že celá příprava začala tak, jak jsme si ji naplánovali. Musím poděkovat všem trenérům a hráčům, jak k tomu přistoupili. Osobně si myslím, že jsme to zvládli a doufám, že všichni hráči od nejstarších až po ty nejmladší kategorie budou připraveni. Teď je důležité si trochu odpočinout a připravit se na druhou část, která nás čeká od konce července.

Byli jste v průběhu přípravy něčím limitováni?

Kromě prvních čtrnácti dnů, kdy jsme museli dodržovat určitá pravidla, tak nám do rozplánované přípravy nic nezasahovalo. Splnili jsme si to, co jsme chtěli udělat. Pro nás je obrovská výhoda, že nám vyšla vstříc 3. Základní škola v Mladé Boleslavi, kde jsme měli možnost využívat sportoviště od prvňáčků až po pátou třídu.

Můžete prosím popsat nebo rozdělit, jak jednotlivé kategorie fungovaly?

Největší rozdíl je v počtu tréninkových jednotek. U nejmenších dětí se přípravka scházela dvakrát v týdnu, prvňáčci se postupem času od nich oddělili a měli svoje tréninkové jednotky. Děti od druhé do páté třídy měly v průměru tři až čtyři tréninky v týdnu. Žáci od šesté třídy po devátou, ti měli tréninky téměř každý den. Nejstarší kategorie, dorostenci a junioři, měli dvakrát, někdy i třikrát v týdnu dvoufázový trénink. To je asi největší rozdíl. Pak samozřejmě v intenzitě, v náplni tréninkových jednotek a jestli se to směřuje a přizpůsobuje dané věkové kategorii.

Snažili jste se tréninky hráčům nějak ozvláštnit? Dělali jste něco netradičního?

Letos poprvé jsme využívali areál na Akumě (fotbalový areál Akuma v Mladé Boleslavi na Sahaře, pozn. redakce). Myslím si, že to bylo nejen zpestření, ale také nám na začátku pomohlo využití místa, když jsme museli dodržovat určité počty skupinek a lidí v nich. Postupem času se to pro nás stalo ideálním prostředím. Myslím si, že nám během dvou měsíců přálo i počasí, takže jsme to využívali naplno. Když už se naskytla možnost, tak jsme zařadili bazén. Osmá třída absolvovala i týdenní soustředění, jinak jsem se všichni připravovali tady. V rámci toho, že děti nechodily do školy, jsme měli možnost si tréninky rozplánovat tak, aby to bylo pro kluky, co časově nejpříjemnější. Co se týká zpestření, myslím si, že každý trenér si do tréninku dal něco svého, čím se zaobírá, čemu věří. Snažili jsme se, aby bylo zařazeno dost her, protože si myslíme, že pro každou věkovou kategorii je určitě důležité, aby to v tréninku bylo zakomponováno.

Jak probíhaly v uplynulých měsících pohybové kurzy?

Měli jsme možnost hned po čtrnácti dnech zapojit i nejmenší děti, co se týká přípravky, budoucích prvňáčků. Scházely se dvakrát v týdnu, tam byly hlavní náplní hry pro děti, kdy se seznamovaly s jednoduchými cviky. Bylo to pro ně připravené tak, aby během hodiny opravdu hodně hrály. Řekl bych, že i díky programu pro mateřské školy z minulé sezóny se nám podařilo seznámit několik nových dětí s bruslením, které se nám potom hlásily i do výběru přípravky.

Věřím, že v tom budeme pokračovat a těšíme se, že od září opět rozběhneme přípravku už i na ledě, avšak ne pouze dvakrát, ale třikrát v týdnu.

Uskuteční se během léta přípravné kempy?Jak budou rozdělené?

Jsme všichni opravdu moc rádi, že se nám povedlo ve spolupráci s naším klubem a městem připravit pro naše hráče led o týden dříve a dát jim určitou formu tréninku spojenou s tím, že mají možnost ledu, mají tělocvičnu a jsou tady spolu dohromady čtyři až pět hodin. Myslíme si, že je to i pomoc rodičům, kteří si mohou od dětí trošičku odpočinout, protože většina z nich měla své ratolesti dlouhou dobu doma. Chtěli jsme vyjít vstříc rodičům, kteří tady v klubu děti mají a tuhle možnost jim nabídnout. Rozdělili jsme si to do třech věkových kategorií – ti nejmenší jsou od první třídy až po třetí, druhá skupinka je čtvrtá a pátá třída a ta třetí nejstarší je šestá a sedmá třída. Vždy jsou dohromady dvojročníky. Zatím máme nahlášenou vysokou účast. V každé skupince bude třicet až třicet pět dětí. My využijeme možnost ledu, kterou tady máme, takže osmá a devátá třída, dále dorost a junioři už normálně začnou přípravu podle plánu. Myslíme si, že je to velká výhoda, děti tady mají možnost využít trénink, který bude pod vedením našich trenérů a pro naše svěřence zdarma.

Co si od kempů slibujete? Vidíte v tom lepší socializaci, když dojde ke spojení kategorií?

Já si myslím, že když proběhne třítýdenní přestávka a kluci budou odděleni, tak se na sebe budou těšit. Budou zase v té své partě, ve skupince. Chceme to pojmout tak, aby je to bavilo, což znamená formou hry. I ta náplň v tréninkových jednotkách bude po většinu času herní. Chceme využít všechny naše trenéry tak, abychom se v kategoriích prostřídali a abychom se navzájem dobře připravili a nastartovali na novou sezónu.

Jak jste spokojen s přípravou u juniorů?

Vyzkoušeli jsme a dali kategorie dorostu a juniorů dohromady, protože jsme na začátku měli komplikaci v rámci skupinek, tak jsme si museli i ty dvě kategorie rozdělit. Myslím, že i organizačně se nám to povedlo. Hlavní myšlenka byla snaha propojit a dát dohromady dvě kategorie v rámci akademie, kterou tady máme, aby to pro kluky bylo jednodušší. Chtěli jsme, aby ti mladší poznali své starší spoluhráče a naopak, aby ti starší motivovali mladší v práci a tréninku. S tím jsem já osobně moc spokojený a věřím, že i v tomto budeme dál pokračovat. Jak už jsem říkal, rád bych propojil nejen trenéry juniorů, aby chodili i k dorostencům a naopak, aby se dorostenečtí trenéři zapojili do tréninku juniorů. Musím vyzdvihnout práci kondičního trenéra Jardy Černého, protože odvedl výbornou práci a myslím si, že i teď v tom dvouměsíčním období, co jsme začali trénovat, tak je to na hráčích vidět. Chci mu za to poděkovat.

Je možné srovnávat přípravu juniorů s A týmem? Je to už v této kategorii podobné?

Snažili jsme se s Ondrou Ježkem bavit (kondiční trenér A týmu - pozn. redakce), aby věděl, co budeme dělat my, aby bylo propojení mezi A týmem a juniorkou, která tam má mít nějakou návaznost. Takže ta konzultace proběhla, Jarda Černý to s Ondrou Ježkem prodiskutovali. Jak už jsem zmiňoval, tak v propojení dorost-juniorka bylo přes padesát hráčů, což je to jiný počet než příprava A týmu. Snažili jsme se některé prvky zařazovat i do našeho tréninku a myslím si, že je důležité, aby ta komunikace probíhala nejen mezi kondičními trenéry, ale také mezi trenéry A týmu, juniorů a dorostu a byla prolnutá mezi klubem. Pak se to projeví na hráčích, kteří budou připraveni.

Spojení dorostu s juniorkou, není to i o rivalitě? Je cílem zde nějakou rivalitu vyvolat?

Tam je podle mě důležité, aby ti mladší byli motivováni tím, že ještě nejsou připraveni se zapojit do vyšší kategorie, ale aby věděli, že s pracovitostí a cílevědomostí se tam můžou v krátké době dostat, avšak musí vědět, že to něco obnáší. To si myslím, že se nám potvrdilo. Ti starší ukázali mladším, jak pracovat. Je to forma vzdělávání, takže se to dorostenci naučí, a následné roky budou schopni předávat dalším hráčům, kteří přijdou ze žákovských kategorií. To mi dává největší smysl v tom, že jsme schopni spolupracovat a myslím si, že i do budoucna díky tomu bude pro kluky mnohem příjemnější přechod z dorostenecké kategorie do juniorské a z juniorské do dospělé.

Z důvodu pandemie koronaviru bude s největší pravděpodobností muset být A tým v průběhu sezóny testován. Předpokládá se, že něco podobného proběhne i u mládeže?

Zatím se o tom vůbec nebavíme, neřešíme to. Jsem rád, že jsme neměli skoro žádné zranění, vyhýbalo se nám to. Během přípravy měli asi tři hráči problém se zraněním, ale jinak nic velkého naštěstí nenastalo. Doufám, že se nám i toto vyhne. Zasahuje to do tréninku a do fungování celého klubu. Zatím se tím nezabýváme.

Přišlo vám nějaké vyjádření od svazu?

Ne, zatím nepřišlo vůbec nic.

Každý rok se řeší posily. Přivítali Bruslaři někoho nového do juniorského týmu?

Minulý rok jsme zapojili pár hráčů ročníku 2003, někteří už dokonce letos naskočili do přípravy s A týmem. Myslím si, že hokejisté ročníku 2000, kteří zde loni hráli, tak nám určitě budou chybět. Ale na druhou stranu máme šikovné hráče narozené v roce 2003, kteří přišli z dorostu a věřím, že to naše posílení nebude tolik potřeba. Spíš chceme pracovat s hráči, kteří tady jsou a s hráči, kteří tady chtějí být. Což je pro nás dost podstatné. Stává se, že si to pak někteří rozmyslí a být tady nechtějí. Doufám, že ti hráči, kteří tady jsou, tak vědí, že je čeká těžká sezóna. Budeme ji mít dost obtížnou, protože se bude snižovat počet účastníků a může se to týkat kohokoliv. My věříme, že jsme připraveni natolik, aby se nás to netýkalo.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 17:00 | DOR
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav