Zatímco loni v květnu stál metr čtvereční v Pardubickém kraji 15 tisíc, letos už to bylo 16 tisíc korun. Celorepublikově stouply ceny chat a chalup o 17 procent, nejvíc si zájemci o koupi připlatí v Praze, kde rekreační nemovitosti podražily o dvě pětiny.

„Na našem portále jsme zaznamenali významný nárůst zájmu o nabídky v této kategorii. Oproti loňskému květnu vyhledávalo přímo chaty a chalupy celkově o 47 procent uživatelů více,“ říká datová analytička Sreality Šarlota Smutná.

Výrazně větší poptávku po chatách a chalupách potvrzuje ředitel retailového bankovnictví Equabank Ondřej Hák. „Narůstající zájem o investice do rekreačních nemovitostí pozorujeme i u nás. Jen za poslední tři měsíce se zájem o hypotéky na koupi chat a chalup zvednul o třicet procent. Nejčastěji si přitom Češi na nákup chat a chalup půjčují do jednoho milionu korun,“ uvedl.

Chalupy. Ilustrační foto.
Dovolenou budeme trávit v Česku. Ceny chalup vyskočily o čtvrtinu

Podle Ondřeje Háka se lidé po vyhlášení nouzového stavu zavřeli na chalupách a volný čas využili k opravám či rekonstrukcím. „Potvrzuje to i zájem o neúčelové půjčky, který jsme v této době zaznamenali. Rovněž stoupl objem plateb v hobby marketech a prodejnách nábytku, a to až trojnásobně oproti standardnímu období,“ vysvětluje Ondřej Hák. Největší zájem je podle něj o rekreační nemovitosti v okolí řek, jezer či rybníků, nebo na horách.

Ještě vloni se nejlevněji z celého Česka daly koupit chaty a chalupy právě v Pardubickém kraji. Důvodem byla vysoká nabídka rekreačních objektů s výměrou kolem 50 metrů čtverečních s tomu odpovídající nízkou cenou.

„Abnormálně nízká cenová hladina rekreačních nemovitostí je způsobená obrovskou a v jiných krajích chybějící nabídkou malometrážních, především zahradních chatiček. Je jich ke koupi tolik, že pak celkový průměr uměle stahují dolů,“ upřesnil Miroslav Václavík ze serveru Annonce.

Druhým, neméně důležitým důvodem nižších ceny chat a chalup v Pardubickém kraji je podle Václavíka absence atraktivní a vyhledávané lokality, které ostatní kraje mají. Především horských oblastí.

Ilustrační foto
Pětice mužů měla lákat dívku do černé škodovky. Policie oznámení prověřuje

Pouhých dvacet chat a chalup k dispozici

Aktuálně je v Pardubickém kraji na portálu Annonce v nabídce pouhá dvacítka chat a chalup. Cenové rozpětí je mimořádně rozevřené. Nejlevnější chatičku, za 270 tisíc může zájemce koupit v Dětřichově na Moravskotřebovsku. Naopak nejdražší nemovitost se nabízí v Mladkově – Petrovičkách na Orlickoústecku. Za novostavbu chaty požadují prodávající téměř šest milionů korun. Kolem 2,5 milionů jsou k mání chaty u Pastvinské přehrady nebo v Přívratu na Českotřebovsku.

Podle manažerky týmu inzertních služeb Sreality Hany Kořínkové stojí za aktuálně větším zájmem o rekreační nemovitosti rovněž důsledky koronavirové epidemie. „Většina lidí bude letos trávit dovolenou v Česku a ti, kdo mají volné finanční prostředky, se poohlížejí po vlastním objektu k rekreaci,“ uvádí Kořínková.

Požár automobilu v Pardubicích
Závada na elektroinstalaci zavinila požár automobilu

Nabídka chat a chalup je však v meziročním srovnání nižší. „V květnu 2019 se na webu Sreality objevilo přes tři a půl tisíce nabídek na prodej v celé České republice. V letošním roce ve stejném měsíci počet nabídek zhruba o čtvrtinu klesl,“ uvádí Šarlota Smutná. Menší nabídka žene ceny nahoru. „Majitelé rekreačních objektů na situaci pružně zareagovali. Z analýzy vyplývá, že inzerenti své nabídkové ceny měnili více než loni právě během sledovaného května,“ doplňuje Hana Kořínková.