Středočeští zemědělci začali sklízet ozimou pšenici a ječmen

Středočeští zemědělci v uplynulých dnech začali sklízet ozimou pšenici a ječmen. Zatím jsou sklizené desítky hektarů ploch, v některých částech regionu ještě sklizeň nezačala, ale stroje by měly do polí ve větším počtu vyjet příští týden, kdy má být i dobré počasí, řekli oslovení zemědělci.

Například společnost AGD Kačice začne podle agronoma Daniela Miloslava na Kladensku sklízet ozimy nejdříve o víkendu, kdy už by podle meteorologů nemělo pršet, nicméně někteří zemědělci, například v okolí Slaného, podle něj už sklizeň zahájili. Výnosy letos očekává spíše podprůměrné, ale přesnější odhady bude znát, až sklidí první hektary. "Těžko odhadovat, dokud do toho neseknete," uvedl agronom.
Čeněk Jelen, který hospodaří v Ješíně na Kladensku, řekl, že sklízet ještě nezačal, ale zhruba za týden by na pole měl vyjet. Předpokládá, že začne se sklizní ozimů a možná i máku. Oproti loňskému roku, kdy úrodu poznamenalo sucho, očekává lepší výnosy, ale na druhou stranu podle něj například řepka zjara omrzla, tedy v tomto případě budou výnosy možná nižší.
V regionu je obilovinami oseto téměř 254 000 hektarů, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo v roce 2019 obilovinami oseto přes 262 000 hektarů ploch, tedy přibližně o 8000 hektarů více. Řepka ve středních Čechách zabírá téměř 87 000 hektarů zemědělské půdy, což je zhruba o 4000 více než loni.
Minulý rok sklidili zemědělci v regionu 1,5 milionu tun obilovin, oproti roku 2018 to bylo zhruba o 140 000 tun více.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down