V Kroměříži opravují Mlýnskou bránu. Připomene život unikátních biskupských gardistů

Mlýnskou bránu mezi zámkem a arcibiskupským gymnáziem v Kroměříži začali opravovat dělníci. Bývala součástí hradebního opevnění města. Po dokončení se dosud nepřístupné prostory otevřou veřejnosti jako expozice biskupské gardy.

„Knížecí biskupská garda, která zde sloužila, je a historicky byla velkou zvláštností, v České republice se tím může chlubit Český Krumlov a Pražský hrad a potom my. Garda až do roku 1918 sídlila právě v této bráně a mnoho prvků a detailů zůstalo zachováno do dnešních dnů,“ řekl výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma.

Práce začaly v červnu, hotové jsou přípravné práce, poté začne samotná rekonstrukce. Počítá se s obnovou interiéru, střechy, fasády a vybudováním expozice. Z brány se do nového objektu musí také přesunout trafostanice.

Expozice by se veřejnosti podle plánů mohla otevřít před začátkem příští sezony, tedy v květnu 2021. K vidění by v ní měly být uniformy včetně ceremoniáře. „Také zbraně, které gardisté používali, i každodenní předměty, zařízení noclehárny, kuchyně, v čem gardisté žili,“ uvedl Krčma. Připomenuta bude také historie Kroměříže spjatá s konkrétními arcibiskupy.

Oprava celého zámku přesáhne 200 milionů

Obnova brány je podle Krčmy důležitá také pro další obnovu zámku, v bráně vznikne pokladna pro muzeum s malým informačním centrem, které by se mohly využít v případě stavebních prací na zámku. „Budeme tam schopni odbavovat návštěvníky, po celou dobu rekonstrukce bude zámek přístupný veřejnosti,“ uvedl Krčma.

Mlýnská brána podle něj ve 20. století prošla obnovou. „Nejde o objekt, který by byl fatálně zanedbaný, spíše nemohl být využit pro návštěvnický provoz. Ale jde i o jednu z ikonických staveb města, jeden z nejfotografovanějších objektů. Chceme, aby pro město zůstala zachována a zušlechtěna,“ uvedl Krčma.

Obnova Mlýnské brány bude stát asi čtyři desítky milionů korun, je součástí obnovy celého zámeckého komplexu, která si vyžádá přes 200 milionů korun. Letos na podzim se plánují práce na střeše zámku, také obnova sítí, zabezpečení či kamerového systému, počítá se také s restaurováním Sněmovního sálu, který by však po dobu úprav měl zůstat průchozí pro návštěvníky.

Správu zámku a Podzámecké zahrady, které jsou zapsané na seznamu UNESCO, letos v únoru převzalo olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015.