Světoví vládci, koronavirus nebo migrace. V Bratislavě vystavují karikatury o aktuálním dění

Události: Výstava karikatur v Bratislavě (zdroj: ČT24)

V Bratislavě zahájili venkovní výstavu Euforion, jejímž předmětem mají být aktuální témata pohledem šesti karikaturistů ze zemí visegrádské čtyřky, Německa nebo Spojených států. Česko na exhibici přitom zastupuje Pavel Reisenauer. V létě se kresby představí i v Praze.

Vědci hledající vakcínu proti pandemii rasové nenávisti, kněz modlící se za pomoc uprchlíkům a věřící, kteří si přejí opak. Témata, která rozdělují, vždy zajímala karikaturisty napříč hranicemi.

„Snažíme se vybrat díla, která jsou graficky nejpoutavější, aby co nejjednodušeji dokázala komunikovat obsah,“ tvrdí organizátor výstavy Tomáš Lukačka. Mezi karikaturami nechybí ani český premiér Andrej Babiš. Toho na své kresbě zachytil ilustrátor časopisu Respekt Pavel Reisenauer, který na výstavě zastupuje Česko.

Ze svého premiéra si utahuje i jeho maďarský kolega. Putovní přehlídka karikatur letos slaví deset let od první výstavy, začínala přitom právě na Slovensku. Exhibice má být oslavou humoru, svobody projevu a kritického myšlení vůči politikům.

„Když politici dělají chyby, tak je dělají za naše peníze. Tu kritiku mají v popisu práce, musí ji umět snášet,“ vysvětluje Lukačka. Dalším z autorů, kteří na Euforionu vystavují, je slovenský kreslíř Martin Šútovec alias Shooty, který si ve svých dílech utahuje z předvolebního populismu.

Kromě čtyř zemí Visegrádu je v letošní edici zastoupené i Německo a Spojené státy. Pět desítek karikatur bude v centru slovenské metropole k vidění do 13. července. Potom se výstava vydá na turné po střední Evropě. Díla autorů tak poputují do Prahy, Budapešti, Varšavy nebo Berlína.