Hlavní obsah

Symbolem vzpomínek na likvidaci terezínského rodinného tábora se stane Sněhurka

Smutné výročí likvidace takzvaného terezínského rodinného ghetta v roce 1944 si připomene kulturní akce před bývalým Parkhotelem v Praze 7. Právě tam ztratili za druhé světové války rodiče šanci ovlivnit další osud svých dětí. Ty odcházely v transportech do Terezína a mnohé z nich si s sebou vezly i vzpomínku na animovanou postavičku Sněhurky Walta Disneyho.

Foto: Šárka Ziková

Smutné datum připomene Sněhurka.

Článek

Bledá kráska se i proto letos stane symbolem vzpomínek na děti a jejich rodiče, z nichž se mnozí konce druhé světové války nedožili. Právě Sněhurka byla pro ně symbolem lepších časů, kdy ještě žili spolu, svobodně, bez ohledu na své vyznání.

Do Československa kreslená kráska přišla krátce před okupací, vypuknutím zničujícího celosvětového konfliktu.

Koncert a první republika

Smutné události na pražském Radiotrhu, kde za války bývalo registrační místo pražských občanů židovského původu předvolaných do transportů, v úterý 14. července v 17.30 hodin připomene pietní akce Vzpomínka na BIIb.

Foto: 4press

Areál bývalého Radiotrhu v Praze 7.

Vyvrcholí slavnostním koncertem Bennewitzova kvarteta ve Velké dvoraně Veletržního paláce od 18.30 hodin. Vstup na pietní akci i koncert je zdarma.

Jeho repertoár věnovaný největší jednorázové genocidě československých občanů v naší historii vznikl ve spolupráci s Institutem terezínských skladatelů.

Program je sestaven ze skladeb domácích autorů, kteří spoluvytvářeli kulturní hodnoty první republiky. Jejich hudba tak byla součástí posledních vzpomínek těch, kteří z míst, kde se koncert koná, byli deportováni nejdříve do Terezína a posléze dál, do Polska.

Sněhurka v Birkenau

Vzdělávání ve stylu domácí školy putovalo s tzv. terezínským rodinným táborem i tam, po vynuceném přesunu do Osvětimi. Vzpomínka Tomana Broda, historika, který zázrakem vyvázl z BIIb, hovoří o tom, že na stěnu baráku improvizované školy namalovala jedna z učitelek Sněhurku.

Foto: 4press

Areál bývalého Radiotrhu v Praze 7.

A tento obraz podle dostupných informací zůstal v Birkenau i ve chvíli, kdy byli všichni odvedeni na smrt. Dnes už nikdo neví, jak přesně vypadal, proto organizátoři z Památníku ticha nechali výtvarnici Šárku Zikovou vytvořit jeho volnou rekonstrukci, které bude věnována část koncertu ve Veletržním paláci.

Symbolický motiv filmové Sněhurky umocní kresby dětí z Terezína, které poskytlo Židovské muzeum v Praze.

Foto: Jan Lukáš

Židovský hřbitov v Praze

Likvidace tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi měla v první etapě téměř 4000 obětí. Ve druhé vlně 10. až 12. července 1944 zahynulo 3500 zbylých vězňů a tábor BIIb byl zlikvidován. Šlo o konec falešné naděje, kterou dostaly židovské rodiny, jež sem byly deportované postupně od září 1943.

Stanice se mění v památník

Vzpomínkový koncert je jednou z pravidelných akcí Památníku ticha. Jeho základnou je nádraží Bubny, které sloužilo přesídlovací komisi SS pro deportace židů z Prahy.

„Koncert se koná v době, kdy vláda České republiky rozhoduje o zřízení nové státní příspěvkové organizace, která převezme vývoj projektu nazvaný Památník ticha. Dá se předpokládat, že přestavba železniční stanice na aktivní centrum pro odkaz válečných událostí se začne realizovat již koncem tohoto roku,“ říká k tomu Pavel Štingl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám