Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Telč omezil kvůli opravě některé kulturní akce. Prázdniny zůstanou

Kvůli rekonstrukci, která začala v únoru, i kvůli koronavirové krizi má zatím zámek v Telči na Jihlavsku oproti loňsku asi třetinovou návštěvnost. Přístupná je jen jedna ze tří tras, ubylo i kulturních akcí, které se na zámku přes léto pravidelně konají. Znovu ale bude dějištěm festivalu Prázdniny v Telči, který začne 24. července, řekli pořadatelé festivalu a kastelán státního zámku.

Rozsáhlá rekonstrukce státního zámku za více než 200 milionů korun začala v únoru. Podle kastelána Bohumila Norka nyní na zámku pracují hlavě restaurátoři. „Z toho důvodu už se nám odhalilo dost pěkných věcí. V bývalém muzeu jsou to malby z let 1890 až 1910," řekl Bohumil Norek. V zámeckém pivovaru, který bude po skončení rekonstrukce celoročně přístupný jako instalovaný depozitář, našli odborníci trám z roku 1477. Po konzervaci bude vystavený jako připomínka průběhu přestaveb zámku. Nyní má pivovar místo trámových klenuté stropy. Současně se pracuje také na Malém dvorku, na spodním nádvoří a v bývalém muzeu.

Přístupná zůstala jen druhá trasa s bytem posledního majitele zámku. Uzavřené je zámecké podzemí i renesanční sály, do kterých by se mohli návštěvnici částečně vrátit v příští sezoně. „S návštěvností jsme tak na 30 procentech loňského roku s tím, že se to teď trochu navyšuje. V sobotu jsme měli dokonce 420 návštěvníků," řekl Norek.

Provoz telčského zámku byl částečně omezený už v minulé sezoně, kdy přišlo asi 70 tisíc lidí, předloni byla návštěvnost takřka stotisícová.

Čechomor nakonec až příští rok 

Během prázdnin ji zvyšovalo několik kulturních akcí. Letos to bude jen čtvrteční divadelní představení Strašidlo Cantervillské a koncerty v rámci Prázdnin v Telči. Koncert kapely Čechomor připravovaný na 29. srpna je odložen na 28. srpna 2021.

Prázdniny v Telči se budou kromě zámku odehrávat znovu také na náměstí Zachariáše z Hradce a v Panském dvoře. Potrvají do 9. srpna. Zahajovací večer bude patřit Cirku La Putyka nebo kapele Hradišťan. „Jako první se v online předprodeji vyprodal koncert Hradišťanu a Javorů. K dispozici už jsou pouze vstupenky v kamenných předprodejích a poslední volná místa nabízíme vždy až v samotný den konání koncertu podle aktuální kapacity," řekl organizátor akce Milan Kolář.

Štítky památky, oprava, Telč, kultura, léto, sezona, zámek, kulturní akce, zámek Telč, rekonstrukce, festival, koncert, koronavirová krize, okres Jihlava, purkrabí, Hradišťan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Telč omezil kvůli opravě některé kulturní akce. Prázdniny zůstanou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.