InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Navýšení daně z nemovitosti ve Strakonicích prošlo takřka jednohlasně

STRAKONICE – Město očekává nepříjemné dopady koronavirové krize a začíná se na ně připravovat. Jedním z takových kroků je schválení vyhlášky o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí. Tu odsouhlasilo na své červnové schůzi strakonické zastupitelstvo hlasy všech přítomných, kromě jednoho opozičního.



Proti byla pouze Miroslava Zralá (Jihočeši 2012), která požadovala, aby bod vůbec nebyl zařazen na program schůze. To se jí nepodařilo, takže při projednávání návrhu vyhlášky dala protinávrh na její neschválení. Ale ve svém snažení zůstala sama, kolegy byla přehlasována.

„Navýšení daně postihuje vlastníky nemovitostí. Zdražujeme jim to, co už jednou zaplatili ze svých příjmů," argumentovala Zralá s tím, že v době největší vlny pandemie koronaviru Strakonice odpouštěly nájmy podnikatelům v objektech města, ale lidé v soukromých budovách tuto možnost neměli.

„Odpuštění nájmu z nebytových prostor byla okamžitá pomoc, když se podnikatelům zastavily příjmy. Dělala to města napříč republikou," oponoval místostarosta Rudolf Oberfalcer starší (Strakonická Veřejnost). Zmínil, že podnikatelé v soukromých objektech sice opravdu nedosáhli na podporu města, ale zase mohli uplatňovat výhodu v jiných programech státu.

„Obce a města jsou přeneseně spolupráci těchto dotačních programů firmám. Daň z nemovitosti vůbec nesouvisí s podporou podnikání. Každý tu má nějaký majetek a nikdo nežije izolovaně. Vedou k němu komunikace, sváží se jim odpad. Když vám vypadnou příjmy a stát přenáší břímě na obce, hledáte zdroje, jak se nezastavit a pokračovat v práci," vysvětloval místostarosta důvody navýšení sazby.

„Je tu co udržovat a opravovat. Je tu hodně ulici za zenitem životnosti, to samé platí o kulturních a sportovních zařízeních. Příští rok budeme muset zavřít plavecký stadion a opravit střechu. Nemáme-li rezignovat na údržbu města, musíme hledat zdroje. Navýšení daně je jedna z cest, jak udržet kontinuitu. Podílejí se na tom všichni relativně spravedlivě. Zvedali jsme i nájmy bytů, které se dlouho před tím neměnily. Je to také nepopulární opatření, ale nebáli jsme se ho. Daň z nemovitosti je tu nastavená řadu let, teď jde o navýšení o tři procenta. Pro rodinu v bytě se jedná o navýšení zhruba 300 korun ročně. A peníze z daně chceme vrátit do údržby a investic. Určitě je nechceme projíst," dodal Oberfalcer.

Miroslava Zralá vysvětlovala, že by navýšení daně nenapadala, kdyby ho město navrhovalo, když ekonomika šlapala a byla v kondici, jako v loňském roce. „Někteří podnikatelé se zvedají z nuly a neví, jestli vůbec otevřou. Řada lidí byla doma za 60 procent, sami ekonomové nevědí, jaký bude vývoj. Načasování zvýšení daně přišlo v nešťastnou dobu. Bude s tím souviset zvýšení nájmů. Neviděla jsem, jaké jiné úspory by město chtělo udělat. Ostatní města řeší, jaké projekty odloží a ušetří," podotkla Miroslava Zralá. Místostarosta Josef Zoch (Strakonická Veřejnost) ji poopravil a vysvětlil, že pro podnikatele zůstává koeficient výpočtu daně stejný a nezvyšuje se.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • jaja 

    Reagovat

     

    latek za popelnice zrušili,ale daně z nemovitosti navýšili přesně o 100% nula od nuly pojde

    Vloženo 30.4.2021 13:05:52

  • Lukas 

    Reagovat

     

    Tak do města starosta natáhl zase další nepřizpůsobivé občany, tak potřebuje peníze od pracujících občanů, aby jim mohl zaplatit dotované bydlení.
    Vtipný je, že podnikatelů se to netýká a starosta a spol je podnikatel.
    Další volby by měli lidi vzít rozum do hrsti vykašlat se na nějaké dotované MHD a zvolit někoho kdo není ve středu zájmu jako náš realitní starosta.

    Vloženo 12.9.2020 07:36:13

  • F. K. Ladislav 

    Reagovat

     

    Zralá poprvé hlasovala proti, ostatní tzv. opozice jako vždy pro. Jak po Vítězném únoru. Přitom zvednutí daně z nemovitostí je jeden z potřebných kroků, aby se město finančně udrželo v kondici. Následovat by mělo škrtnutí populistických gest, jako MHD zdarma a dotované odpady. Nakonec zrušit nesmysly jako silnici do Průmyslové zóny, která doufám nikdy nevznikne, bezbariérovou stezku v bezbariérové Mírovce za 30 milionů a podobné krávoviny.

    Vloženo 10.7.2020 10:18:09

  • Jan 

    Reagovat

     

    Á děda Zoch rozdával zase rozumy. Jéště je potřeba zvednout cenu tepla a odpadů a MHD nechat jen pro seniory a studenty. Ostatní za plnou taxu.

    Vloženo 9.7.2020 16:49:06

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace