James Levine se vrací k dirigování

Americký dirigent James Levine se vrací k dirigování poté, co byl v květnu roku 2018 obviněn ze sexuálního zneužívání. Z tohoto důvodu mu byly zrušeny veškeré závazky v newyorské Metropolitní opeře i jinde a Levine tak víceméně nepozdvihl taktovku až do současnosti.
James Levine (foto Hiroyuki Ito / zdroj Getty Images)

Zubin Mehta a Alexander Pereira angažovali Jamese Levina, aby dirigoval Faustovo prokletí Hectora Berlioze na festivalu Maggio Musicale Fiorentino. Představení se uskuteční na jaře příštího roku. Pereira o této události hovoří jako o zlomové.

Levine bude též dirigovat Brahmsovo Německé rekviem. Mezi sólisty je sopranistka Hanna-Elisabeth Müller a barytonista Thomas Hampson.

Dirigent a klavírista James Levine byl jednou s významných osobností americké kultury, figurující ve hnutí “Me Too”. Čtyři muži ve věku 40 až 60 let obvinili Levina ze sexuálního zneužívání a výpověď publikoval americký deník New York Times 2. prosince 2017.  Již den po publikaci s Levinem rozvázala veškeré pracovní vztahy Metropolitní opera, a to i přes petici zaměstnanců opery, stavějících se v dirigentův prospěch. Levinovi byly zrušeny veškeré pracovní závazky, včetně Bostonského symfonického orchestru a dalších.

Maggio Musicale je festival umění ve Florencii, jehož součástí je významný operní festival pod záštitou Florentské opery. Probíhá každoročně od konce dubna do začátku června a tradičně uvede čtyři operní produkce. Zubin Mehta byl šéfdirigentem festivalu od roku 1985, nyní je jeho čestným dirigentem s doživotní platností.

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat