Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pandemie v USA nepolevuje: Přes 60 tisíc nakažených za den, problém má Houston

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Spojené státy ve středu opět zaznamenaly kolem 60.000 nových případů nákazy koronavirem a 900 úmrtí připisovaných nemoci covid-19. Čísla z různých zdrojů se mírně rozchází, trend nicméně zůstává nepříznivý a v některých jižních státech už dochází volná místa na jednotkách intenzivní péče. Rekordní denní bilance nákaz ohlásily státy Tennessee, Západní Virginie, Utah, Missouri a Texas, napsal list The New York Times (NYT).

Podle tohoto zdroje ve středu v celých USA přibylo přes 59.400 potvrzených infekcí, což deník hodnotí jako nový rekord. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) ovšem za úterý napočítala o několik stovek případů více a ve středu jich zaznamenala 58.600. Agentura Reuters zase píše o absolutním globálním rekordu a více než 60.000 nově odhalených nákazách.

Ve státě Florida jich za poslední den přibylo skoro 10.000, v Kalifornii pak přes 7000 a v Texasu rovněž necelých 10.000, přičemž rekord se tam přepisoval potřetí za sebou. V posledně jmenovaném státě rekordně narostla také bilance obětí covidu-19, a to o 98 úmrtí. Nakazilo se tam už minimálně 220.500 lidí, z nichž 2800 zemřelo.

V Texasu ve středu padlo rovněž maximum v počtu nových hospitalizací lidí s koronavirem, bylo jich 324. Místní ministerstvo zdravotnictví dodalo, že u statistiky hospitalizací padají rekordy desátým dnem v řadě, pozitivní je tam momentálně zhruba každý pátý test na virus SARS-CoV-2.

Významným ohniskem infekce se stalo nejlidnatější texaské město Houston. Starosta Sylvester Turner oznámil, že za úterý se koronavirus potvrdil u více než 1000 obyvatel, a jeho šíření označil za "vážné a nekontrolované". Investigativní skupina ProPublica ve spolupráci s televizí NBC News zjistila, že ve městě rychle roste počet lidí, kteří umírají ve svých domovech. "U stoupajícího počtu těchto úmrtí v domácnostech se ukazuje, že jejich příčinou byl covid-19," napsali reportéři.

V celých USA bylo ve středu podobně jako v úterý nahlášeno lehce přes 900 úmrtí spojovaných s nemocí z koronaviru. Přírůstky jsou stále výrazně nižší než v dubnu a první polovině května, zároveň jsou podle Reuters nejhorší za poslední asi čtyři týdny. V prvních červencových dnech se průměrná denní bilance pohybovala okolo 500 mrtvých.

Kromě Texasu jsou pod velkým tlakem i nemocnice na Floridě, v Arizoně či v Georgii. Celkem 24 amerických států ve středu hlásilo více případů nakažených za poslední týden, než tomu bylo jakýchkoli předchozích sedm dní po dobu trvání pandemie. Oproti stavu z posledního červnového týdne nyní hlásí vyšší denní součty více než třicítka států.

Prezident Donald Trump nepřipouští, že by se epidemie v jeho zemi zhoršovala a prudký nárůst statistiky nakažených připisuje vysokému počtu prováděných testů. Hlava státu se odvolává na relativně nízké přírůstky bilance obětí a dál tlačí na uvolňování karanténních opatření, která mají v režii jednotlivé státy. Prezident Američany vyzval, aby se vrátili ke svým dřívějším návykům a mimo jiné kritizoval doporučení Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ohledně návratu žáků a studentů do škol.

Odborníci na veřejné zdraví včetně prominentního epidemiologa Anthonyho Fauciho ovšem vývoj z posledních týdnů spojují s obnovováním hospodářských a společenských aktivit. Hlavní zdravotnický činitel města Tulsa v Oklahomě pak ve středu naznačil, že ke zhoršení situace přispěl i Trumpův mítink s voliči, který se tam konal 20. června.

"Za poslední dva dny jsme měli skoro 500 případů a víme, že před dvěma třemi týdny jsme tady měli vícero velkých akcí, což zhruba odpovídá," řekl šéf místního zdravotnického úřadu Bruce Dart. Trumpova kampaň na mítinku nepožadovala zakrývání obličeje ani dodržování rozestupů, média zároveň připomínají, že v Tulse se ve stejné době konalo i několik manifestací.

V USA s 330 miliony obyvatel, které jsou nejpostiženější zemí světa, se dosud podle JHU infekce potvrdila u více než tří milionů lidí. Deník NYT dnes evidoval na 132.200 úmrtí připisovaných covidu-19.

Témata:  COVID-19 koronavirus USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy